Recepten

Lekkere salades voor je lente-barbecue

Lekkere salades voor je lente-barbecue

Het is weer lekker weer! Tijd om met vrienden en familie te genieten van een heerlijke barbecue. Ben je vegetarisch, of is een van je gasten dit? Geen probleem, vleesvrij eten wordt steeds populairder en daarom zijn er ook steeds meer lekkere vegetarische recepten beschikbaar.  

Barbecues worden traditioneel geassocieerd met stukken vlees en groentespiesjes die urenlang op de grill worden gebrand. Dit is eigenlijk super veel werk: je moet het vlees vooraf marineren, de juiste timing voor het grillen van je vlees uitstippelen en achteraf de hele barbecue schoonmaken. Met deze twee vegetarische BBQ salades is dit niet meer nodig, maar creëer je toch een zomers gevoel, handig! 

Recept 1: Knapperige quinoasalade met feta

Dit heb je nodig:

  • 150 gram quinoa
  • 100 gram doperwten (diepvries)
  • 0,5 komkommer
  • 1 rode ui
  • 75 gram feta
  • 2 eetlepels verse munt
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje peper

Zo maak je het:

Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook vervolgens de doperwten in circa 3 minuten beetgaar. Spoel de doperwten af onder koud water, zodat ze afkoelen. Snijd de komkommer en feta in blokjes, de rode ui in ringen en hak de munt klein.

Meng de quinoa met de doperwten, komkommer, rode ui, feta, munt en olijfolie.

Voeg zout en peper naar smaak toe. Serveer de salade lauwwarm of laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Recept 2: Lichte aardappelsalade

Dit heb je nodig:

  • 1 kilogram vastkokende aardappelen
  • 4 eetlepels skyr 
  • 1 eetlepel halvanaise
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 5 augurken
  • 2 bosuitjes

Zo maak je het:

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Doe ze in een pan water, wacht tot het water kookt en kook ze vervolgens in 5-6 minuten beetgaar. Giet de blokjes af, doe ze in een kom en laat ze ongeveer een halfuur afkoelen. 

Meng vervolgens in een kom de skyr, halvanaise, mosterd en uienpoeder door elkaar. Dit kan bijvoorbeeld met een vork of garde. Snijd de augurken in kleine blokjes en de bosui in dunne ringetjes. 

Mix de gemaakte dressing, augurk en bosui door de aardappelblokjes. Voeg zout en peper naar smaak toe. Je kunt de salade hierna direct serveren, of eerst even af laten koelen in de koelkast. Smullen maar! 

Benieuwd naar meer zomerse recepten? Kijk dan eens op de website van Smulweb voor meer BBQ inspiratie.