Bewegen Gezondheid

Waarom ik zo blij ben dat ik hardloop

Hoe kom je nou uit je hardloop dip?

Dat sporten belangrijk is weten we allemaal. Ik was niet heel fanatiek, maar heb toch altijd wel iets aan sport gedaan. Tennissen, schaatsen, wandelen, fietsen en sinds 2011 ben ik begonnen bij een hardloopgroep. Ik had helemaal niet verwacht dat ik zou kunnen hardlopen en het ook nog zo leuk zou vinden. Het buiten zijn en lopen met een groep is echt leuk en gezellig.

Afgelopen juni, na een heerlijke vakantie wilde ik weer beginnen met de hardlooptraining, in de vakantie hebben we gewandeld en gefietst, dus ik moest nog wel iets van conditie hebben. Maar het hardlopen lukte eigenlijk helemaal niet, ik had totaal geen uithoudingsvermogen. Dus ben ik maar gaan wandelen, met kleine stukjes hardlopen tussendoor.

De volgende dag toch maar weer proberen, maar weer hetzelfde; ik had nog steeds geen uithoudingsvermogen. Ik kreeg ook wel iets druk op mijn borst, maar als ik weer ging wandelen, zakte dat weer snel af. Dus rustig aan gedaan.

Dag 3 kon ik echt geen minuut hardlopen, had ik geen uithoudingsvermogen en had ik druk op mijn borst wat nu ook doortrok naar me linkerarm. Als ik nu ging wandelen ging de druk op de borst ook niet direct weg. Ergens stiekem in mijn achterhoofd dacht ik wel aan mijn hart, maar dat kan toch helemaal niet als je slank bent, sportief, niet rookt en gezond eet?

Thuis gekomen toch maar de huisarts gebeld, ik vond het toch wel heel lastig, dat ik opeens niet meer hard kon lopen terwijl ik prima 50 tot 60 minuten kon rennen. Ik had niet gezegd tegen de assistente waarom ik een afspraak wilde maken, dus de volgende dag om 8.30 kon ik langs komen. De huisarts begreep direct dat het niet goed was en heeft heel goed gehandeld door gelijk de ambulance en de cardioloog te bellen.

In het ziekenhuis in Hoorn werd ik direct onderzocht en daar constateerde de cardioloog dat ik meteen aan mijn hart geholpen moest worden. Met loeiende sirenes ben ik naar het AMC in Amsterdam gebracht, waar al een team klaar stond om te opereren. Mijn linker kransslagader was helemaal vernauwd en we waren echt net op tijd in het ziekenhuis. Door mijn pols hebben ze gedotterd en zijn er 2 stands in mijn kransslagader geplaatst.

Achteraf heb ik tijdens mijn vakantie de hartaanval al gehad. Ik was een paar keer verschrikkelijk misselijk en was erg moe, dat had van alles kunnen zijn, maar het was dus mijn hart. Hart- en vaatziektes zijn erfelijk, maar helaas weten ze daar nog zo weinig van. Mijn vader is 30 jaar geleden overleden aan een hartaanval toen hij 58 was. Ik ben 57 jaar. Daarnaast zijn de symptomen van een hartaanval bij een vrouw anders dan bij een man, dus niet altijd makkelijk te herkennen. Ook niet voor de huisarts, al snel wordt er gedacht aan overgangsklachten.

Als ik niet had hardgelopen, had ik ook geen inspanning gehad en geen druk op mijn borst gehad en had ik ook niet naar de huisarts gegaan. Maar het had een keer fout gegaan, nu zei de cardioloog dat we geen uur later hadden moeten komen want dan was het fout afgelopen. Hoe had het dan afgelopen als ik niet had gesport?

Ik heb zoveel geluk gehad dat ik sport want nu was ik er op tijd bij, omdat ik door die inspanning de druk op mijn borst voelde, ben ik naar de huisarts gegaan. Nu ben ik weer opnieuw begonnen met rennen bij de hardloopgroep om weer conditie op te bouwen, want je conditie is echt helemaal weg na een hartaanval. Ik doe dit om mijn hart gezond te houden zodat ik volgend jaar die 50-60 minuten weer hard kan lopen. Maar naast dat hardlopen goed voor je gezondheid is, is het ook nog eens hartstikke leuk om te doen!

Symptomen die kunnen wijzen op een hartinfarct bij vrouwen:

 • Plotselinge duizeligheid, een gevoel van zwakte Acute ernstige vermoeidheid
 • Kortademigheid
 • Slapeloosheid
 • Naar gevoel in de maagstreek, eventueel met misselijkheid
 • Branderig gevoel onder het borstbeen
 • Onaangenaam gevoel of pijn tussen de schouderbladen, pijn in de nek
 • Onaangenaam klemmend of drukkend gevoel in de borststreek
 • Hartkloppingen (hartbonzen)

Symptomen die zowel bij mannen als vrouwen kunnen voorkomen:

 • Klemmende pijn in de borst of druk op de borst
 • Kortademigheid
 • Overmatig zweten
 • Pijn in de schouders of tussen de schouderbladen
 • Pijn in de nek, kaak of linker- of rechterarm
 • Brandend gevoel onder het borstbeen
 • Misselijkheid en/of overgeven
 • Plotselinge duizeligheid
 • Kort verlies van bewustzijn zonder dat te voelen aankomen