Geluk

Waarom een betekenisvol leven zo ontzettend belangrijk is

Meer betekenis aan je leven geven? 4 tips

Er zijn genoeg tips over hoe je gelukkiger kan worden, maar wat geeft jou betekenis aan je leven? Betekenis in je leven hebben is super belangrijk. Maar wat is het en hoe krijg je het?

Laten we eerst beginnen met de vraag: wat is het verschil tussen gelukkig zijn en betekenis hebben?
Vaak denk je dat mensen zelfmoord plegen omdat ze ongelukkig zijn. Maar uit onderzoek blijkt dat ze het vaak doen omdat ze geen betekenis in hun leven hebben, geen doel. Onderzoek toont ook aan dat geluk en betekenis hebben in strijd met elkaar kunnen zijn. Zo zijn mensen met een betekenisvol leven vaak ‘gevers’. Maar mensen die het gelukkigst zijn, zijn vaak ‘nemers’.

Hmm lastig, maar gelukkig is ouderschap hier een goed voorbeeld van: Van poepluiers verschonen wordt niemand heel gelukkig, kinderen zijn daarnaast duur en ze kosten heel veel tijd. Wetenschappers zijn het ermee eens.. kinderen maken je niet gelukkiger. Waarom hebben we dan toch bijna allemaal kinderen? En houden we het er niet bij eentje? Omdat onderzoek aantoont dan kinderen enorm veel betekenis aan je leven geven. Van weinig slaap word je niet gelukkig, maar zoals we hebben gezien is geluk niet alles. Het ouderschap is de ultieme vorm van geven en gevers leven betekenisvolle levens.

Een leven wat volledig gefocust is op geluk is als een doos met ijs, die je snel veel plezier geeft – gevolgd door misselijkheid, spijt en een dure tandartsrekening. Een betekenisvol leven produceert ook goede gevoelens – alleen worden deze langzaam opgebouwd.

Onderzoekers vertelden een groep studenten dat ze de dingen moesten doen die hun leven meer betekening gaven. Dus ze hielpen mensen, studeerden hard en ze vrolijkten hun vrienden op.

De onderzoekers vertelden een andere groep studenten dat ze alles mochten doen wat ze gelukkig maakten. Dus ze sliepen uit, speelden video games en aten snoep. In het begin voelde de ‘geluksgroep’ zich gelukkiger en de ‘betekenisgroep’ voelde zich meer betekensvol. Maar na 3 maanden veranderde alles. Want de geluksgevoelens van de ‘geluksgroep’ verdwenen snel. Terwijl de ‘betekenisgroep’ zich verrijkt, geïnspireerd en zich deel voelde uitmaken van iets wat groter was dan henzelf voelde. Ook rapporteerden ze minder negatieve buien. Dus op de lange termijn lijkt het erop dat betekenis geven aan je leven je mentale gezondheid een flinke oppepper geeft.  

Het ouderschap kan zwaar zijn. Maar het geeft ook enorm veel betekenis aan het leven. Betekenis is de schildpad en geluk is de haas. En weet je nog wie die race won? … precies.

Dus op de lange termijn verslaat betekenis geluk, maar hoe komen we daar?

1 Ergens bijhoren
Bij welke groep hoor jij? De snelste manier om betekenis aan je leven toe te voelen is door je groep meer te zien. Ben je geen onderdeel van een groep? Word dan onderdeel van een groep. Geen groepen om bij te horen, begin een groep. Begin een kookclubje, boekenclub, hardloopclub, wandelclub. Begin een groepsapp en spreek met elkaar af om eens in de zoveel tijd bij elkaar te komen. Zo simpel kan het zijn.

2 Een doel hebben
Zorg voor een doel wat je motiveert en wat uiteindelijk haalbaar is. Als doel hebben om het op je werk tot het weekend uithouden is niet genoeg..

3 Een verhaal hebben
Wat eigenlijk betekent dat jij jezelf een verhaal kunt vertellen. Dan McAdams is professor aan Northwestern. Hij zag dat er een trend is in de verhalen die mensen zichzelf vertellen. Mensen met betekenis in hun leven gaan over van lijden naar een oplossing. Ze ervaren een negatieve gebeurtenis, wat opgevolgd wordt door een positieve gebeurtenis. En deze positieve gebeurtenis zien ze als het resultaat van de negatieve gebeurtenis en hierdoor krijgt hun lijden betekenis.

Mensen zonder betekenis in hun leven vertellen vaak een ander verhaal. Zij zien niet in dat uit slechte tijden ook mooie dingen kunnen komen en vinden dat uit lijden niets goeds komt. Als jij dit ook zo ervaart dan kun je dit veranderen! Onderzoek toont aan dat wanneer jij 4 dagen lang elke dag 20 minuten jouw verhaal herschrijft dit de kracht heeft om je leven drastisch te veranderen.

4 Het grotere geheel
Soms voelt het leven zo klein. Je bent gefocust op 1 of een paar dingen zoals je carrière of je relatie. Maar dan verlies jij je baan of je wordt gedumpt. En het verplettert je. Terwijl je leeft in een enorme wereld met heel veel kansen. Onderzoek toont aan dat wanneer je het in je hebt om je te blijven verwonderen over de prachtige wereld waarin we leven (rivieren, de zee, bergen etc) je jezelf minder belangrijk voelt. Hierdoor ben je makkelijker instaat om verder te kijken dan jezelf, een connectie met anderen te maken en je te focussen op anderen.

Het leven kan hard zijn en hoewel lastige momenten je geluksgevoel naar beneden halen geven ze uiteindelijk wel betekenis aan je leven. En uiteindelijk is dit het belangrijkste.

www.bakadesuyo.com