Gezondheid

Goed nieuws tegen slapeloosheid, de (ochtend)zon helpt je beter slapen!

3 redenen waarom je op je intuïtie kunt vertrouwen

Het mooie weer komt eraan! Aankomende vrijdag krijgen we tropische temperaturen in ons kikkerlandje. Dit is natuurlijk sowieso fijn maar het wordt nog beter! De zon zorgt voor een betere nachtrust en dat is voor de slechte slapers onder ons goed nieuws.

Volgens onderzoek gepubliceerd in ‘Sleep’ slapen mensen die tijdens hun werk blootgesteld worden aan natuurlijk zonlicht, 46 minuten per nacht meer dan werknemers die geen toegang hebben tot natuurlijk zonlicht. Volgens dit onderzoek waren de mensen die tijdens de werkdag aan natuurlijk licht werden blootgesteld ook psychisch actiever en rapporteerden ze een hogere levenskwaliteit.

De ochtendzon helpt je om ’s nachts beter te slapen
Ander onderzoek toont aan dat het tijdstip waarop je wordt blootgesteld aan de zon ook belangrijk is. Ochtend zonlicht is beter dan zonlicht later op de dag.  De ochtendzon helpt je ’s nachts beter te slapen omdat ochtendlicht onze biologische klok regelt en het stabiel houdt. Door later naar bed te gaan en, nog belangrijker, door later uit bed te komen raakt je biologische klok ontregelt. Wat dus betekent dat je op een gegeven moment moeite krijgt met slapen en in de ochtend met opstaan.

Volgens onderzoek ondergaan mensen die te kort zonlicht krijgen grote veranderingen in hun slaappatroon, lichaamstemperatuur en hormonale cyclus. Hoewel de meeste van ons dagelijks wel zonlicht ontvangen is het zo dat wanneer je minder ochtendlicht krijgt het toch al moeilijker is om in de avond in slaap te komen.

Volgens het onderzoek is de ochtendzon tussen  6.00 en 8.30 uur het beste om de voordelen van de zon op je slaappatroon te ervaren. Want op dat tijdstip reageert onze biologische klok het sterkst op de zon. En voor een flinke boost, probeer een half uur lang in dat ochtend zonlicht te zitten. Hoewel deze tijd in de ochtend het meest ideaal is zal meer zonlicht gedurende de dag je ook helpen om beter te slapen. Dus gebruik je lunchpauze, of nog beter ga voordat je gaat werken naar buiten en laat de zon zijn helende werking doen.

Howstuffworks.com