Geluk

Help, opeens zijn ze de deur uit. Het lege nestsyndroom

7 tips om je huis tot een plek te creëren waar je tot rust komt

Het was altijd zo gezellig thuis, al kon je je kinderen soms achter het behang plakken met hun eeuwige rommel en soms grote mond, maar nu is het stil. Misschien vind je het zelfs wel iets te stil, want ook al keek je er vroeger misschien wel eens naar uit, het moment dat je kinderen echt de deur uit gaan is vaak wel even wennen. Sommige vrouwen worden er zelfs een beetje depressief van en dat is helemaal niet gek. Want opeens moet jij je leven een andere invulling geven.

Vrouwen die als basistaak de zorg voor het gezin hebben of vrouwen die geen inspirerende werkkring hebben vallen het vaakst ten prooi aan het lege nest syndroom. In veel gevallen valt het moment dat kinderen uit huis gaan ook nog eens samen met de overgang, geen ideale combinatie. Want naast de opvliegers, slapenloosheid, lustenloosheid komt ook nog eens de stilte in huis. Maar het is niet alleen maar kommer en kwel!

Je hebt nu de kans om een andere band met je kinderen te creëren, want ook al blijf je altijd de ouder, je primaire zorgtaak zit er op. Zo kun je meer wat niet zeggen burn-out overspannengelijkwaardigheid, een meer vriendschappelijkere band met kinderen creëren en dat is hartstikke leuk! En wanneer de kinderen uit huis zijn heb jij de tijd om aan jezelf te werken, jezelf opnieuw te ontdekken, de dingen te doen die jij leuk vindt! Probeer eens te schrijven, schilderen of een cursus te volgen. Ontdek je talenten opnieuw en geniet van je vrije tijd.

Voor stellen is het de kans om hun liefdesleven een nieuwe impuls te geven, je hebt geen last meer van schreeuwende pubers als je elkaar een zoen geeft. Trek er samen op uit en geniet van het feit dat je de kans hebt om elkaar weer opnieuw te vinden. Ook wanneer je vrijgezel bent is het een mooi moment op zoek te gaan naar een nieuwe liefde. Je kunt in alle rust bedenken wat jij wilt en je aanmelden voor bijvoorbeeld een datingsite.

Blijf je je maar eenzaam en depressief voelen nu de kinderen uit huis zijn? Misschien kun je hulp zoeken, want wanneer je je verdrietig blijft voelen gaat er iets niet goed. Onderzoek heeft uitgewezen dat het lege nest syndroom gelinkt kan worden aan depressie, alcoholisme, een identiteitscrisis en zelfs huwelijksproblemen. Schaam je dus niet om hulp te zoeken als je er zelf niet uitkomt, je bent niet de enige!

Expres.co.uk
Gezondheidsnet