Burn-out Geluk

Het belangrijkste ding wat alles in mijn leven heeft veranderd

Josine Mooij
Geschreven door Josine Mooij

Zoals jullie weten heb ik mijn leven volledig omgegooid. Van hardwerkende (niet zo gezonde) single carrière vrouw ben ik gestopt met mijn baan en ben ik veranderd in een gelukkige vrouw met een heerlijk gezin! Natuurlijk zijn er veel dingen die me hierbij hebben geholpen en is dit ook niet van de ene op de andere dag gebeurd.

Sporten, gezond eten, minder alcohol en meditatie hebben me hierbij zeker geholpen maar één ding heeft me echt veranderd en dat is: luisteren naar mijn lichaam. 

Heel duidelijk, maar tegelijkertijd ook super vaag. Want wat is luisteren naar je lichaam? Op sommige dagen zegt je lichaam: eet maar lekker die hele chocoladereep op, pak die zak chips er ook maar bij en blijf op de bank zitten… Niet echt gezond om op zo’n manier naar je lichaam te luisteren :). Wanneer luister je nou op een goede manier naar je lichaam?

Voor mij bestaat dit uit twee delen:

1 Fysiek
2 Geestelijk

Voor mij was het fysieke gedeelte in eerste instantie het belangrijkste, of in ieder geval het deel wat het meeste aandacht nodig had. Want net zoals vele van ons was ik ook hard voor mezelf. Moe? Niet zo aanstellen! Ziekjes? Niet zo aanstellen! Lamlendig? Niet zo aanstellen! Op een gegeven moment luister je helemaal niet meer naar je lichaam en worden jullie vreemden van elkaar want je negeert toch alle signalen die je lichaam je geeft.

Terwijl als je luistert naar haar signalen je zo veel verder komt! Rust als ze wil rusten, slaap als ze moe is, geef haar goede energie wanneer ze honger heeft. Want wanneer jij je lichaam voldoende rust en beweging geeft dan heeft ze helemaal geen trek meer in die slechte chocoladerepen en bakken chips. Dan kan ze genieten van 1 blokje of 1 bakje en dan is het daarna goed. Maar als ze uitgeput of oververmoeid is dan heeft ze die chocolade en chips nodig, ze heeft enorm veel trek in die slechte brandstof omdat ze denkt dat ze daar energie uithaalt.

Volg Herhealth.nl op Instagram

En door te luisteren naar mijn lichaam voorkom ik dat ik bijvoorbeeld een terugval krijg van mijn burn-out. Want als je luistert naar de stress gerelateerde signalen die je lichaam je geeft (vermoeid, misselijk, buikpijn, opgezwollen buik, hoofdpijn etc.) dan weet je dat het tijd is om het rustiger aan te doen. Om meer naar jezelf te luisteren en om meer aandacht aan jezelf te geven.

Zodra je begint met luisteren naar je lichaam merk je dat je weer een connectie gaat voelen met jezelf en op deze manier wordt het ook makkelijker om te luisteren naar je intuïtie. Je intuïtie vertelt je namelijk precies wat je moet doen. Je intuïtie zegt je dat je beter afstand kunt houden van bepaalde personen en het zegt je ook welke personen juist wel goed voor je zijn. Je intuïtie kan je ook helpen om bepaalde keuzes te maken, keuzes die enorm moeilijk lijken als je vervreemd bent van je lichaam en geest, maar die juist makkelijk zijn als je weer echt in contact staat met jezelf.

Ik blijf het zeggen 🙂 meditatie (of yoga) kan je hier zo goed bij helpen! Dankzij meditatie kun je weer in contact komen met je lichaam en geest. Even tijd voor jou alleen en focussen op jezelf. Soms heb je stilte nodig om te kunnen luisteren. Vaak maak jezelf onbewust zoveel lawaai dat je de geluiden van je eigen lichaam niet meer kunt horen.

Je lichaam geeft je de hele dag door signalen, boodschappen en gevoelens. Je hoeft niet over deze signalen na te denken of ze proberen te verklaren, je moet er gewoon naar handelen! 

Succes!

Liefs Josine

ps volg jij Herhealh.nl al op Instagram?