Hooggevoelig

De gevoeligheidsgenen: waarom sommige mensen emoties sterker voelen dan anderen…

Ik hoop dat je het nooit echt zult begrijpen

Onderzoekers hebben lang gediscussieerd over wat ons maakt tot wie we zijn. Worden onze kwaliteiten meer beïnvloed door onze omgeving of zijn we  vanaf onze geboorte gewoon wie we zijn. Of heeft onze omgeving invloed op de kwaliteiten waarmee we worden geboren?

Één menselijke kwaliteit die onderzoekers hebben geprobeerd uit te leggen is gevoeligheid. Mensen die hooggevoelig zijn hebben de neiging om emotioneler te reageren op hun omgeving. Ze zijn sneller geneigd om te huilen tijdens zielige films, iets te delen op social media wat ze heeft geraakt en ze voelen enorm veel sympathie voor mensen die het minder goed hebben dan zij. Maar het meest opmerkelijke: ze hebben ook een meer negatieve spanningsboog, wat betekent dat zij zich meer focussen op de negatieve dan op de positieve dingen in hun omgeving. Deze neiging zorgt ervoor dat gevoelige mensen zich sneller nerveus en onrustig voelen, vooral wanneer ze in een nieuwe onbekende omgeving zijn.

Waar komen deze eigenschappen vandaan? Waarom reageren sommige mensen sterker op hun omgeving dan anderen? Met andere woorden: waarom zijn sommige mensen zo enorm gevoelig? De antwoorden op deze vragen hebben daadwerkelijk iets te maken met hoe je bent geboren. Onderzoekers zijn erachter gekomen dat gevoelig zijn een eigenschap is die je kunt identificeren door psychologische reacties, patronen in het brein en genen.

18 deelnemers aan een studie werden foto’s getoond van fronsende of lachende gezichten om te onderzoeken hoe ze hier emotioneel op reageerden. De onderzoekers kwamen erachter dat de mensen die als hooggevoelig werden beschouwd meer bloed hadden stromen naar de delen van de hersenen die te maken hebben met emoties, bewustzijn en empathie. Wat indiceert dat er fysiek bewijs is van het bestaan hooggevoeligheid.

Universitair docente en psychologe Elaine Aron, grondlegger van de term hooggevoelig, heeft een test ontwikkeld om te zien of ook jij hooggevoelig bent. Daarnaast heeft zij ook een aantal criteria aan hooggevoeligheid verbonden. Herken jij je in deze punten? Dan is dat misschien de reden waarom jij je snel overweldigd en overprikkeld voelt. Lees verder voor de criteria en de test van Elaine Aron in het artikel: Ben ik hooggevoelig?

Bron Elitedaily.com