Geluk

Mensen die alleen reizen hebben 1 dingen gemeen: ze bezitten wijsheid

Alleen reizen geeft je wijsheid

Het gevoel wat je krijgt als je ergens, op een onbekende plek wakker wordt en je hebt niets anders te doen dan dingen ontdekken is geweldig. Het is tegelijkertijd hartstikke eng en hartstikke gaaf en dat maakt het juist zo verslavend. Van onbekend terrein gaan de harten van avontuurlijke mensen sneller kloppen.

Wanneer je alleen reist hoor je bij niemand en tegelijkertijd bij iedereen. Natuurlijk is geweldig om met anderen te reizen, maar het is wel meer voorspelbaar. Door alleen te reizen word je flexibeler, wat cruciaal is voor een leuke, gelukkige en succesvolle reis. Je kunt je eigen plannen maken, je eigen schema bepalen, maar daarnaast ben je ook zelf verantwoordelijk voor jouw veiligheid. Wat betekent dat je leert te luisteren naar en te vertrouwen op je instincten. En wanneer we alleen reizen door onbekend gebied staan onze instincten op scherp, ons overlevingsmechanisme treedt dan in werking. Daarom absorbeer en herken je veel meer als je alleen reist, je voelt en leert veel meer dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Het verbreedt je horizon, je leert je kwetsbaarheden kennen, maar ook je kracht. Daarom maakt alleen reizen je wijs, je ontdekt niet alleen nieuwe werelden, maar ook jezelf. Moge het duidelijk zijn: als je alleen reist zul jij je ook op momenten enorm eenzaam voelen. Zelfs wanneer je omringt bent door mensen kun jij je eenzaam voelen, maar deze ervaring leert je ook het belangrijke verschil tussen alleen zijn en je alleen voelen. Want alleen zijn en eenzaamheid zijn niet dezelfde dingen.

Mensen zijn sociale wezens; we zouden niet overleven zonder de aanwezigheid van andere mensen. Maar wanneer we altijd gezelschap zoeken vergeten we de voordelen van alleen zijn. Het leven zit vol afleidingen en het is lastig om te leven in het nu. Daarom hebben we tijd nodig om stil te zitten, om alles te verwerken en reflectie is enorm belangrijk voor onze geestelijke gezondheid.

Onderzoek toont aan dat mindfulness mediatie of het je focussen op het heden stress aanzienlijk kan verminderen omdat het het stresshormoon cortisol vermindert. Alleen reizen geeft je de mogelijkheid om in het nu te leven en om aan zelfreflectie te doen. Omdat je als je alleen reist constant bewust bent van je omgeving en omdat je opgewonden bent over nieuwe dingen die je meemaakt focust je geest zich onbewust op het heden. Hierdoor kun je het verleden loslaten en ook de pijn en de spijt die hierbij horen. Tegelijkertijd maak jij je minder zorgen over de toekomst. Met andere woorden: alleen reizen leert je om je geest vrij te maken en om je van elk moment te laten genieten.

Jezelf leren kennen vergt onderzoek en misschien is het mooiste deel van alleen reizen wel dat terwijl je de wereld ontdekt je ook jezelf ontdekt. Je moet uit je comfortzone stappen, dingen doen die je nooit eerder hebt gedaan. Je hebt geen keuze dan je op nieuw gebied te begeven, zowel fysiek als geestelijk. Je maakt vrienden met vreemden, eet dingen waar je nog nooit van had gehoord, luistert naar nieuwe muziek en begint de wereld vanuit een ander perfectief te zien. En ondertussen word je zelfverzekerder en sterker. Als we alleen reizen leren we dat we maar een heel klein, maar wel belangrijk, stukje zijn van een prachtige wereld.

Er is niets beters voor het ego dan te ontdekken dat hoewel je niet het centrum van het universum bent, je toch er toch mee verbonden bent. Hierdoor ga je nog meer geven om andere mensen en om onze natuur. Alleen reizen maakt je wijzer, het leert je om het onbekende te ontdekken en te vieren en het zorgt ervoor dat je went aan de enige constante factor van het leven: verandering.

Bron: Elitedaily.com