Dit wilde ik al zolang! Zelf eens bitterballen maken. Ik ben er nooit eerder aan begonnen omdat het me ontzettend veel werk leek en omdat ik bang was dat het fout zou gaan en dat de bitterballen in de olie zouden gaan lekken. Nou, het viel me allemaal reuze mee. Natuurlijk is het veel makkelijker om bitterballen in de supermarkt te kopen en deze in de frituur te mikken, maar daar vind je geen kip bitterballen. En als je de smaak eenmaal te pakken hebt, dan kun je blijven variëren. Je kunt namelijk heel veel in zo’n balletje stoppen. Wat dacht je van een vulling van garnalen, knoflook en peterselie? Of een trio van kaas? Yum! Of een vulling van stoofvlees of de Indonesische rendang? Jaaaaa!
Als je zo’n bitterballetje wilt maken, dan start je met de ragout. Dat is een roux (boter, bloem en bouillon) aangevuld met allerlei lekkers. Voor deze balletjes koos ik voor geplozen kip, een uitje, knoflook, rode peper en champignons. Dit voeg je bij de roux en dit laat je vervolgens een nachtje opstijven in de koelkast. Van de ragout draai je de volgende dag balletjes die je eerst door het paneermeel wentelt, dan door een geklutst eitje, en vervolgens weer door de paneermeel. Zo creëer je een beschermlaagje wat ervoor zorgt dat je bitterballen niet gaan “lekken” tijdens het frituren.
Wat je dan overhoudt is een balletje vol zaligheid! Echt waar! Ze waren heerlijk. Helemaal in combinatie met wat grove mosterd. Aan de slag? Volg dan het recept hieronder.
Aantal personen: 25 stuks Bereidingstijd: 45 minuten
Ingrediënten
- 2 kipfilets
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 1 laurierblad
- 4 champignons
- 0,5 rode peper
- sap van een halve citroen
- 500 ml kippenbouillon
- 50 gram roomboter
- 60 gram bloem
- nootmuskaat
- peper en zout
- 2 eieren
- paneermeel
- olijfolie
- zonnebloemolie
Zo maak je het