Recepten

De 12 geheimen voor een gelukkige relatie

Geheimen voor een gelukkige relatie

Onderstaande dingen kunnen echt een verschil maken in je relatie!

1 Leer de liefdestaal van de ander
“Toen ik net begon met het daten met mijn huidige vrouw was ik bang dat ik dingen zou verpesten”, aldus Tyson Popplestone, “daarom onderzocht ik hoe ik ‘goed’ kon worden in het hebben van een relatie.” Tijdens zijn zoektocht kwam hij het boek van Gary Champman tegen: De 5 talen van de liefde. Gary Chapman zegt dat er 5 talen in de liefde zijn en dat we allemaal 2 dominante liefdestalen hebben. De 5 talen zijn: lichamelijke aanraking, het ontvangen van cadeaus, dingen voor elkaar doen, bewust tijd met elkaar doorbrengen en woorden van affectie.

Als je het gevoel hebt dat je partner totaal niet doorheeft wat je allemaal voor hem doet of hoeveel je van hem houdt dan komt dit waarschijnlijk omdat jullie een andere taal in de liefde spreken. Het is echt een super interessant boek waar je veel van leert!

2 Elkaars enneagram type kennen zal je helpen om elkaar beter te begrijpen en te waarderen
Het enneagram is één van de krachtigste hulpmiddelen in het begrijpen van je persoonlijkheid en hoe dit werkt in relaties. Het begrijpen van je eigen en die van je partners krachten en zwakheden zorgt voor meer begrip en waardering voor elkaar. Lees meer over enneagrammen in het Basisboek over de enneagram of struin het internet af voor meer informatie, echt leuk om erachter te komen welke enneagramtype jij bent en welk type je partner is. Het is vaak een feest van herkenning :).

3 Het idee dat relaties 50/50 moeten zijn klopt niet
We hebben vaak het idee dat we beiden evenveel werk in een relatie moeten stoppen, maar dit klopt niet helemaal. Op sommige dagen ben je misschien moe van je werk en stop je maar 10% in je relatie terwijl je partner de andere 90% voor zijn of haar rekening neemt. Andere dagen gedraagt je partner zich als een ##%@&#.. en moet jij juist meer moeite doen.

4 Elkaar de schuld geven is nooit constructief
Als we boos zijn dan is het makkelijk om aan te geven wat je partner allemaal verkeerd doet. Maar op deze manier maak je dingen juist erger. Focus je op de dingen waar je controle over hebt. Als jullie je beiden focussen op de dingen waar je controle over hebt dan neem je stappen en komt je vooruit in je relatie.

5 Het loont altijd de moeite om tijd voor elkaar vrij te maken
Samen een avondje uit gaan of bewust samen doorbrengen herinnert je eraan waarom jullie ooit verliefd werden. Plan 1 keer per week een ‘date night’, je kunt uit eten gaan, samen koken of samen spelletjes doen. Het maakt niet uit, als je maar bewust tijd voor elkaar maakt.

6 Seks blijft een privilege en geen recht. Daarom is verleiding zo belangrijk
Je kunt niet de badkamer uitlopen in bed gaan liggen en verwachten dat je vrouw seks met je wilt. Dit werkt misschien 1 of 2 keer, maar als je echt wilt dat je partner in de stemming is dan is het belangrijk om naar dit moment toe te werken. Het helpt hierbij om de taal van de liefde van je partner te kennen. Houdt ze van lieve woorden? Geef haar dan de complimenten die ze nodig heeft. Wordt ze warm van een attentie? Kom dan een keer thuis met bloemen of chocolade. Vind uit waar ze warm van wordt en doe moeite. En zie seks niet als een recht in een relatie, het is iets waar beiden kanten moeite voor blijven moeten doen.

7 Jullie gevoelens naar elkaar zullen veranderen (en dat is oké)
In het begin zul je elke keer als jij je geliefde ziet in vuur en vlam staan. Uiteindelijk zul je ook andere gevoelens voor je geliefden leren kennen: irritatie, onbegrip en ongeduld. Dit betekent niet dat jullie niet van elkaar houden, want waarschijnlijk houden jullie meer van elkaar dan ooit. Committeer je daarom aan je liefde voor je partner. Committeer je en je zult zien hoe je gedrag je gevoelens van irritatie weg zullen drijven.

8 Je partner laten zien dat je hem of haar waardeert geeft je relatie een oppepper
Vertel de persoon van wie je houdt dat wat je aan hem of haar waardeert en zie hoe de ander opbloeit!

9 Soms is luisteren beter dan oplossen
Je hoeft niet altijd direct een oplossing te bieden voor een probleem. Een luisterend oor bieden wordt vaak meer gewaardeerd.

10 Neem de tijd om na te denken over wat je echt leuk vindt aan je partner
Laat het feit dat je heel erg aan elkaar went je niet tegenhouden in het waarderen van de mooie dingen van je partner. Het wordt uiteindelijk zo makkelijk om je focussen op het negatieve en alleen de dingen op te merken die je irriteren. Denk daarom een paar minuten per dag na over die dingen die je juist zo leuk vindt aan je partner, je zult verbaasd zijn over hoe snel je gedachtes positief veranderen.

11 Wees aanwezig
Geef elkaar de tijd die jullie verdienen. Stop je telefoon, laptop of tablet af en toe in een lade en maak bewust tijd voor elkaar. Kan dit echt niet omdat je het te druk hebt? Dan wordt het tijd om na te denken over je leven.

12 Er komen moeilijke tijden. Zorg ervoor dat je er altijd voor elkaar bent
Er zullen moeilijkheden op jullie pad komen, maar werk er samen aan. Je zult elkaars mooie maar ook minder mooie kanten ontdekken. Blijf samen strijden en blijf een team, je zult zien dat jullie op deze manier alleen maar sterker worden.

Tyson Popplestone voor Mindbodygreen.com