Relaties

Meer weten over de liefde en zo je kansen op de liefdesmarkt vergroten?

De communicatie regels voor een goede relatie

Hoewel de liefde ongrijpbaar is kunnen wetenschappers ons toch helpen om meer over de geheimen van de liefde te weten te komen. En dit kun je in je voordeel gebruiken.
Onderstaand zie je 5 wetenschappelijk onderbouwde factoren die je kans op het vinden en het houden van de liefde vergroten.

Beschikbaarheid en openheid
Niemand wil afgewezen worden daarom voelen we ons, volgens onderzoek, meer aangetrokken tot mensen die open communiceren, bereid zijn om zich te binden en zich kwetsbaar durven op te stellen. Ander onderzoek wijst uit dat we ons aangetrokken voelen tot mensen die vriendelijk zijn, glimlachen, voorover buigen tijdens een gesprek en die oogcontact maken, die dus een open lichaamshouding hebben. Een gesloten houding en gebaren zoals wegkijken, je telefoon checken, je armen over elkaar slaan en naar achter leunen zijn juist afknappers.

Zelfverzekerdheid en nieuwsgierigheid
Onzekerheid is een bekende barrière wanneer we potentiele partners afstoten. Zenuwen zorgen ervoor dat we naar binnen gericht en aarzelend zijn. Studies wijzen uit dat mannen vrouwen sneller mee uit vragen wanneer ze er een toekomst mee zien. Volgens onderzoek zijn we ook opzoek naar een partner die ons als persoon kan helpen groeien en verder kan helpen in het leven. Wanneer we weten wie we zelf zijn en interesses, doelen en vrienden hebben betekent dit dat we meer te bieden hebben wat ons dus aantrekkelijker maakt. Onderzoek wijst uit dat levensvreugde en eigen interesses ook bijdragen aan het hebben van een gelukkige relatie.

Fysieke verschijning en lichaamstype
Hoewel het niet eerlijk is hebben studies aangetoond dat de kans dat je een tweede date met iemand hebt of dat iemand reageert op je online datingprofiel zwaar wordt beïnvloed door fysieke aantrekkelijkheid. Mensen denken dat wanneer iemand aantrekkelijk is deze persoon ook succesvol, sexy, interessant en leuk is. Vooral wanneer we niet direct de kans krijgen om iemands persoonlijkheid te leren kennen is aantrekkelijkheid erg belangrijk.

Onderzoek heeft uitgewezen dat mannen meer aangetrokken zijn tot vrouwen met een zandloper figuur. Omdat dit een signaal is van gezondheid, jeugd en vruchtbaarheid, aangezien onze buikomtrek groeit naarmate we ouder worden of stress hebben. Dit effect heeft overigens niets met gewicht te maken.

Op dezelfde golflengte zitten
Mannen en vrouwen zijn aangetrokken tot mensen waarvan ze het idee hebben dat ze op dezelfde golflengte zitten. In een studie van onderzoeker Nicholas Gueguen kwam naar voren dat de vrouwen die de bewegingen en mimiek van een man nadeden een voordeel hadden ten opzichte van andere vrouwen. In een ander onderzoek werd studenten gevraagd om de aantrekkelijkheid van verschillende gezichten te beoordelen. Sommige gezichten die ze moesten beoordelen werden stiekem aangepast naar hun eigen gezicht. De gezichten die het meest op hun eigen gezicht leken werden steevast het meest aantrekkelijk bevonden.

Hormonen en chemicaliën in de hersenen
Biologisch antropoloog Helen Fisher legt de chemische basis uit.
Het eerste stadium van aantrekkelijkheid, de zogenaamde lust fase, gebeurt onder invloed van testosteron en oestrogeen. In dit stadium is aantrekkelijkheid vrij willekeurig waardoor je de kans hebt om veel potentiële partners te vinden. In het volgende stadium verandert lust in aantrekkingskracht, zodat onze hersenen zich meer richten op één specifiek persoon.

In de aantrekkingskracht fase, maken onze hersenen chemicaliën aan die ervoor zorgen dat we onze aandacht richten op die ene persoon en dat we veel tijd met ze door willen brengen. Zo maken we dopamine aan die motivatie creëert en waardoor we verlangen naar een beloning. Het stresshormoon cortisol onderdrukt onze eetlust en behoefte aan slaap, zodat we nog meer energie kunnen besteden aan de binding met onze geliefde. Verlaagde serotonine kan ons meer geobsedeerd maken voor één liefde. Studie heeft uitgewezen dat mannen die net verliefd waren een zelfde serotonine niveau hadden als mensen met een obsessief-compulsieve stoornis.

In de laatste fase, de hechtingsfase, zorgen de hormonen oxytocine en vasopressine voor een langdurige binding met onze partner. Deze hormonen komen vrij na de seks.

Pychologytoday