Geluk

3 dingen waar we allemaal onzeker over zijn en wat we er aan kunnen doen

Hoe kun je iemand met een burn-out helpen?

We zijn allemaal wel eens onzeker, daar zijn we mens voor. Maar jouw zwakheden en jouw sterke punten maken je uniek! Maar wat als je toch graag wat zelfverzekerder wilt worden, wat kun je dan veranderen? Als je verder in het leven wilt komen moet je actie ondernemen maar vaak durven we dit niet door onze onzekerheden.

Onderstaand zie je drie onzekerheden waar de meeste van ons mee worstelen. Ook vind je manieren om deze onzekerheden te overwinnen.
Wellicht voel ook jij je onzeker over:

Wat anderen van je vinden
Hier worstelt bijna iedereen mee. We zijn bang dat we worden beoordeeld op hoe we er uitzien, onze kinderen, onze houding, ons huis, onze partner en ga zo maar door. Maar de hele dag door je zorgen maken over wat anderen van je denken dat is niet te doen.

Stop om jezelf met anderen te vergelijken
De oordelen van anderen kunnen hard en kwetsend zijn, maar alleen als jij dat toestaat. Je kunt er voor kiezen om het je te laten raken of je kunt kiezen om te accepteren wie je bent. Dit is moeilijk wanneer je jezelf de hele dag door met anderen vergelijkt, vooral wanneer je je focust op je eigen zwaktes en de sterktes van anderen.

Focus op je positieve kanten
Ook jij hebt talenten en vaardigheden. Je bent bijvoorbeeld heel lief, behulpzaam, mensen voelen zich bij je op je gemak of je kunt goed organiseren of plannen. Daar mag je best trots op zijn!

Wanneer er iets is wat je vervelend aan jezelf vindt, doe daar dan wat mee. Laat je niet uit het veld slaan wanneer dit tijd kost, niemand verandert van de een op de andere dag.

Oordeel niet
Wanneer jij het vervelend vindt om door anderen te worden beoordeeld doe dit dan ook niet bij anderen. Veroordeel mensen niet op hun kleding, hun werk of hun accent. Geef mensen eens het voordeel van de twijfel.

Dat je nooit de ‘ware’ zal tegenkomen
Wanneer je nooit een relatie hebt of wanneer je juist meerdere relaties hebt gehad die niet gelukt zijn dan kun je onzeker worden over het feit of het vinden van de ware er voor jou wel inzit. Wanneer je hier inderdaad onzeker over bent onthoud dan onderstaande punten:

Je moet eerst weten wie je zelf bent
Wanneer je weet wie je zelf bent, bijvoorbeeld door therapie of doordat je de tijd hebt genomen om jezelf te leren kennen, dan verander je niet meer voor een man. Al is hij nog zo leuk en deze kracht straal je uit.

Ga er voor
Wanneer je niet date of nieuwe mensen ontmoet zal er niets gebeuren. Schrijf je in voor een datingsite of ga ergens een drankje drinken. Word niet te comfortabel met je veilige leventje, want uiteindelijk is dat niet wat je wilt.

Wees niet bang om gekwetst te worden
Makkelijker gezegd dan gedaan maar wel de waarheid. Van elke relatie leer je iets, hoe pijnlijk de breuk ook was. Probeer van elke relatie wat mee te nemen en blijf proberen om jouw partner te vinden.

Relaties gaan niet vanzelf
Een relatie is hard werken, het gaat niet vanzelf. Het vergt communicatie, compromissen en inspanningen van beide kanten. Steun elkaar, koester geen wrok, wees eerlijk. Liefde is werken.

Of je ooit succesvol zal zijn
Succes in het leven kan worden bepaalt door geld, status, liefde, familie etc, net wat voor jou belangrijk is. Maak een keuze wat voor jou belangrijk is, wil je veel geld, een mooi huis of een liefdevol gezin? Het maakt niet uit wat je wilt als je maar prioriteiten stelt.

Wanneer jouw prioriteit rijk worden is dan betekent dit dat je jouw tijd en moeite daarin moet stoppen. Je zult lange dagen moeten maken en jezelf constant moeten bijscholen.

Is je prioriteit familie dan moet je je verantwoordelijkheden jegens hen nakomen. Dit betekent dat je moet werken om je gezin te onderhouden maar dat je ook tijd met ze moet besteden. Zorg ervoor dat je familie/ partner altijd op de eerste plek komt.

Bedenk wat voor jou belangrijk is en wat je doelen zijn. En wat je er aan gaat doen om deze doelen te realiseren, maak een plan.

Lifehack