Gezondheid

Urineverlies is van alle leeftijden en niets om je voor te schamen!

Urineverlies, dat is toch geen onderwerp waar je het over hoeft te hebben als je nog geen 60 bent? Fout! Urineverlies komt voor bij vrouwen van alle leeftijden. We praten er misschien niet over, maar dat betekent niet dat het er niet is. Ikzelf kwam erachter dat urineverlies van alle leeftijden is toen mijn vriendinnen kinderen kregen. Want ik hoorde meiden van nog geen 30 klagen dat ze niet meer konden sporten, niezen of ongeremd lachen zonder urine te verliezen.

En dat is dus totaal niet gek, want meer dan een derde van de vrouwen heeft tijdens of na de zwangerschap last van ongewenst urineverlies. Maar jonge vrouwen hebben niet alleen na een zwangerschap last van urineverlies, ook zonder ooit zwanger te zijn geweest is er een groep jonge vrouwen die incontinent is. De cijfers liegen er niet om, zo hebben 0%-30% van jonge vrouwen, 30%-40% van middelbare vrouwen en meer dan 50% van de oudere vrouwen last van urineverlies. 

Er zijn dus veel vrouwen die last hebben van incontinentie en toch is het helaas een beladen onderwerp. Vrouwen die last hebben van urineverlies schamen zich vaak. Daarnaast kan het effect hebben op je emotionele welzijn, je seksualiteit en zelfbeeld. Je voelt je kwetsbaar door urineverlies, want je wilt niet op de sportschool of waar dan ook een ongelukje krijgen.

Voor veel vrouwen is incontinentieverband het eerste ‘wapen’ tegen de ongemakken van urineverlies. Omdat we tegenwoordig allemaal een stuk bewuster zijn is er gelukkig ook een natuurlijk verband; zonder chloor of andere chemicaliën. Sanature heeft 100% katoenen verband ontwikkeld voor urineverlies.  De Pro Vivo lijn is speciaal ontwikkeld voor urineverlies. Je hebt katoenen inlegkruisjes voor licht urineverlies tot Pro Vivo Super Plus wat super absorberend en toch ademend is. Ook neutraliseert het eventuele geurtjes en blijft je huid droog en comfortabel aanvoelen. Zo kun je dus ook als je last hebt van urineverlies kiezen voor een product wat dicht bij de natuur staat.  Goed om te weten is dat alle producten van Sanature ook zeer geschikt zijn voor de gevoelige en kwetsbare huid en dat ze huidirritatie voorkomen.

De Pro Vivo lijn van Sanature van 100% katoen

Het tweede belangrijke ‘wapen’ is verandering in levensstijl. Volgens professor Linda Brubaker zijn er kleine aanpassingen die je kunt doen die al grote effecten kunnen hebben. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • Drink niet een heel flesje water in 1 keer, maar drink kleine slokjes gedurende de dag. Dit is veel makkelijker voor je blaas. 
  • Drink zo min mogelijk cafeïne, cafeïne zorgt ervoor dat je meer gaat lekken. Dus vermijd bijvoorbeeld cola en koffie.
  • Probeer je blaas te legen voordat je gaat sporten of intensiever gaat bewegen.
  • Train je spieren door bijvoorbeeld kegeloefeningen, dit helpt echt! Een bekkenfysiotherapeut kan je hierbij helpen.

Als je last hebt van urineverlies is het echt niet gek om hulp te zoeken. Maak eens een afspraak met je huisarts, want er zijn diverse oplossingen tegen urineverlies beschikbaar en wie weet zit de oplossing tegen jouw incontinentie erbij!

Ik ben er trots op om te vermelden dat dit artikel tot stand is gekomen in samenwerking met Sanature