Gezondheid

Voor eens en altijd, zijn sauna’s nou wel of niet goed voor je?

Waarom de sauna helpt

Een bezoek aan de sauna, bij ons op de redactie zijn we het er allemaal over eens: wij vinden het heerlijk. Je voelt na een bezoek aan de sauna relaxt en ontspannen. Maar is dat nou het enige voordeel? Of is er ook wetenschappelijk bewijs dat het niet alleen relaxt is maar ook nog eens goed voor je gezondheid? Wij zijn voor je op onderzoek uit gegaan.

Onderzoekers van de Universiteit van Oost-Finland hebben voor een periode van gemiddeld 20 jaar 2.300 mannen gevolgd. Ze hebben deze mannen ingedeeld in drie groepen op basis van hoe vaak ze wekelijks naar de sauna gingen. Deze mannen zaten gemiddeld 14 minuten per bezoek in een sauna van ongeveer 80 graden. In de loop van de studie stierf 49% van de mannen die wekelijks naar de sauna gingen tegenover 38% van de mannen die 2 tot 3 keer per week naar de sauna gingen en tegenover slecht 31% van de mannen die 4 tot 7 keer per week naar de sauna gingen. Frequente sauna bezoeken werden ook geassocieerd met een lagere doodsoorzaak door hart- en vaatziekten en een beroerte

De resultaten zijn niet verassend voor Dr. Thomas H. Lee, een cardioloog aan de Harvard-aangesloten Brigham and Women’s Hospital en oprichter en redacteur van de Harvard Heart Letter.  “De cardiovasculaire effecten van de sauna zijn goed bijgehouden in het verleden. Het verlaagt de bloeddruk en er is alle reden om te geloven dat de effecten goed zijn voor de bloedvaten, “zegt Dr Lee.

Eerdere studies hebben aangetoond dat mensen met hoge risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals hoge cholesterol, hoge bloeddruk en diabetes baat kunnen hebben bij regelmatig sauna bezoek. Het is over het algemeen veilig en waarschijnlijk gunstig voor mensen met mild hartfalen, maar niet voor mensen met instabiele angina pectoris of mensen die recent een hartaanval hebben gehad.

Wel merkten de onderzoekers op dat deze resultaten het gevolg zijn van de unieke eigenschappen van Finse sauna’s. De resultaten zijn niet van toepassing op bubbel- of stoombaden. Finse sauna’s zijn met hout bekleed en worden meestal verwarmd door een kachel bedekt met stenen.

Heerlijk, saunabezoek is dus en lekker én goed voor je lichaam!

Laat een reactie achter