Geluk

Als je altijd te veel op je bordje hebt dan is het tijd voor een andere aanpak

Als je altijd te veel op je bordje hebt dan wordt het tijd voor een andere aanpak

De meeste van ons zijn druk, vaak hebben niet alleen te veel op ons bordje, maar we gooien ook nog eens steeds meer op dat al zo overvolle bord. Wat is hier aan de hand? Waarom hebben we zo veel te doen? En wat kunnen we aan dit probleem doen?

Vind jij het ook leuk om nieuwe dingen te proberen, nieuwe projecten, nieuwe uitdagingen, nieuwe boeken.. en halverwege deze projecten realiseer jij je dat je sowieso al zo veel te doen had, wat dacht je in hemelsnaam toen je deze nieuwe dingen er ook nog bij ging doen?!

Dus ga je dingen versimpelen, want je realiseert je dat je te veel op je bordje hebt. Je begint met het afzeggen van afspraken. Je vertelt mensen dat je niet kunt doen wat je had afgesproken, wat niet fijn voelt, maar aan de andere kant ook een enorme opluchting is. En als je echt gaat nadenken merk je dat dit een patroon aan het worden is. Een patroon waar je waarschijnlijk niet echt trots op bent. Te veel dingen aannemen en dan dingen afzeggen.. dit leidt tot:

  1. Mensen vertrouwen je niet meer, want ze kunnen niet meer op je rekenen.
  2. Je bent niet goed in dingen afronden
  3. Je stopt als dingen lastig of zwaar worden, omdat je het te druk hebt met andere dingen. Terwijl je normaliter dan juist door zou moeten pakken.

Herkenbaar? Dan is het tijd voor een andere aanpak. Je geeft niet meer op en je zegt afspraken niet meer af. Hoe lastig of vervelend het ook is. Je maakt de ruimte en je zorgt dat het gebeurt. Je kunt op andere gebieden een stapje terug toen, maar niet op de dingen die je hebt afgesproken.

Met deze nieuwe aanpak leer jij om eerst even pauze te nemen om na te denken voordat je nieuwe dingen aan gaat. Je denkt goed na voordat je nieuwe dingen op je bordje legt en je laat jezelf en de ander altijd wachten voordat je antwoord geeft.

Met deze nieuwe aanpak gebruik jij het excuus dat je te druk voor dingen bent niet meer. Als iets belangrijk is dan zorg je dat je tijd maakt. Als je excuses verzint, dan moet jij jezelf hierop aanspreken. Als jij met deze nieuwe aanpak te veel op je bordje krijgt dan komt dit omdat je niet het lef had om ‘nee’ te zeggen tegen iets nieuws. Dus deze nieuwe aanpak betekent:

  1. Herkennen wanneer je excuses verzint om ergens onder uit te komen. Maak ruimte en ga ervoor.
  2. Herkennen wanneer je ergens mee wilt stoppen omdat je te druk bent. Maak tijd en zorg voor structuur.
  3. Pauzeer voordat je nieuwe dingen doet. Je zegt niet meer overal ja op, in plaats daarvan neem je de tijd om echt na te denken of dit een goed idee is.
  4. Je maakt dingen af in plaats van dat je een afhaker bent.
  5. Zorg voor genoeg tijd voor jezelf zodat jij je niet zo druk voelt. Maak tijd om te sporten, mediteren en stilte.

Wordt iemand die dingen afmaakt en die haar afspraken nakomt, dat kan best als jij maar ‘nee’ zegt als je ‘nee’ moet zeggen!

Thriveglobal.com