Bewegen Gezondheid

Wat gebeurt er als je 2 weken niet sport?

Wat gebeurt er als je 2 weken niet sport

Het is koud en nat buiten, je hebt eigenlijk geen zin om naar de sportschool te gaan of om een stukje te gaan rennen. Maar wat gebeurt er nou met je lichaam, je spieren en je geest als je 2 weken niet sport?

Je wordt minder fit
“Wanneer je even niet meer traint dan zie je een daling in fitheid”, zegt professor David Luban van de Universiteit van Newcastle. Deze impact zal je het hevigst voelen wanneer je weer begint met trainen. Wanneer je fit bent en regelmatig sport zal de schade wel meevallen. “Hoe fitter je bent, hoe langzamer de effecten van het stoppen met sporten grip op je zullen hebben. Je zal je fitheid vrij snel weer terugkrijgen”, aldus professor Lubain.

“Mensen die net zijn begonnen met sporten en die twee weken niets doen zullen sneller terugvallen. Spierpijn zal dan ook heftiger zijn. Maar wanneer je al lange tijd erg fanatiek sport dan kan het zelfs goed zijn om je lichaam twee weken de tijd te geven om te herstellen”, zegt Lubain.

Je komt aan
Je zal in de twee weken dat je sport waarschijnlijk niet heel veel aankomen, maar het kan zijn dat je 2 tot 3 kilo aankomt. Volgens dokter Richard Keegan van de Universiteit van Canberra helpt het ook niet mee dat je wanneer je niet sport je waarschijnlijk opzoek gaat naar ‘comfort food’. “Wanneer mensen regelmatig sporten hebben ze ook trek in gezondere dingen en minder trek in vette dingen”, zeg dokter Keegan.

Je slaapt minder goed
Je zal waarschijnlijk minder makkelijk in slaap vallen en je voelt je rustelozer. “Het eerste wat je merkt als je niet meer sport is dat je slaappatroon verandert en dat jij je sneller geïrriteerd kunt voelen”, zegt professor Luban.

Je voelt je minder blij
Je zult je minder blij voelen als je stopt met sporten, dit komt ook omdat je slaappatroon verandert. De voordelen van sporten gaan verder dan alleen de fysieke voordelen. Sporten is goed voor je geest, het helpt tegen sommige symptomen van een depressie en het helpt je beter slapen. De voordelen van het sporten in de natuur zijn ook enorm. Wanneer je buiten aan het sporten bent dan zal je geest ontspannen en ben je beter afgeleid van je problemen. “We leven in een heftige omgeving met veel prikkels, maar wanneer je naar buiten gaat om te fietsen, te wandelen of te rennen dan kan je brein bijkomen”, aldus professor Luban.

News.com.au