Gezondheid

5 Basisprincipes voor een gezonde leefstijl

hoe ook jij dagelijks voldoende kunt bewegen
Tessa Brik
Geschreven door Tessa Brik

Wanneer de zon gaat schijnen, de vogels fluiten en de winterkleding plaats maakt voor zomerkleding duurt het niet lang voordat vrouwelijk Nederland massaal af wil vallen en voorzichtig de sportkleding uit de kast trekt. We willen ons comfortabel en sexy in ons eigen vel voelen. Des te fijner dat het ‘hot’ is bewuster te leven en je in te zetten voor een gezonde leefstijl. Kun je tenminste verantwoord trendy zijn.

Goed, een gezonde leefstijl dus.. wat betekent dat nu concreet? Moet je dan iedere ochtend een glas met citroensap drinken? Mijn antwoord? ‘Nee!’ Behalve dat je een zere maag van die zure bende krijgt gaat het om een aantal basisprincipes die een ieder zelf kan vertalen naar de praktijk (uiteraard met alle respect voor de citroendrinkers onder ons).

Voeding
Zorg voor een gebalanceerd voedingspatroon. Ontbijt, lunch en diner met voedende producten zoals zuivel, fruit, brood & groenten. Drink voldoende (minimaal 1,5 liter) water per dag en houd je suikerinname tot een minimum. Dit betekend niet dat je geliefde Tony Chocolony niet langer een optie is maar wanneer je weet d
at je deze reep meester gaat maken zorg er dan in ieder geval voor dat je hoofdmaaltijd onbewerkte producten bevat en hoog in voedingswaarde is.

Kies voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Kijk ook eens naar je portiegrootte en de verdeling van je voedingsproducten. Vaak hebben we een kleinere portie nodig dan we eten, voel eens aan wanneer je verzadigd bent. Hoeveel groente heb je op je bord ten opzichte van vlees en van je aardappelen?

Beweging
Voor veel mensen valt er veel winst te behalen op gebied van bewegen. Fotolia 60770793 Subscription Monthly M 300x220 - 5 Basisprincipes voor een gezonde leefstijlVolgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) is onderzocht dat het je gezondheid bevorderd op langer termijn wanneer je minimaal vijf dagen in de week op matig-intensief niveau een half uur beweegt. Hierbij kun je denken aan wandelen (5 km per uur) of fietsen (15 km per uur). Je zal merken wanneer je dit een onderdeel van je routine maakt dat hetook makkelijker is om met een sport te beginnen en dit vol te houden.

Ontspanning
Net zo belangrijk is ontspannen en dan bedoel ik niet de avonden onderuitgezakt op de bank met een zak chips. Bewust ontspannen is moeilijk maar waardevol. Neem iedere dag de tijd om minimaal een half uur te ontspannen. Lees een boek, mediteer of ga een stuk wandelen. Sta stil bij waar jij die dag behoefte aan hebt. Soms kan dat inderdaad een avond onderuitgezakt op de bank zijn maar kies daar dan voor omdat je er op dat moment behoefte aan hebt. Deze dagelijkse dertig minuten hebben een enorme bijdrage bij het voorkomen van stress en het reduceren van stress.

Zelf verzorging
Natuurlijk vallen al deze basisprincipes onder zelf verzorging maar ben ik van mening dat hier nog meer aandacht aan moet worden besteed. Velen van ons gaan naar de kapper, douchen en dragen iedere dag make-up. Naast de drukke baan, het onderhouden van je sociale leven, de dertig minuten bewegen EN ontspannen moet je ook nog koken en je huis schoonmaken. Logisch dat weinig vrouwen extra tijd nemen om voor zichzelf te zorgen.

Neem één vaste dag om extra voor jezelf te zorgen. Ga naar de sauna, verzorg en lak je nagels, doe een masker in je haar en op je gezicht. Kijk je lievelingsserie/film of koop je favoriete tijdschrift en doe dit voor jezelf. Op deze dag waardeer je jezelf en verzorg je zowel je innerlijk als je uiterlijk.

Slaap
Probeer minimaal zeven maximaal negen uur per nacht te slapen. Verschillende Amerikaanse onderzoeken tonen aan dat door te kort slaap en een overschot aan slaap je een verhoogde kans op stressklachten en chronische ziekten hebt. Bovendien is het makkelijker om je aan deze basisprincipes te houden wanneer je uitgerust bent.

BewarenBewaren

Over de schrijver

Tessa Brik

Tessa Brik

Ik ben leefstijlcoach en help vrouwen een slanker en gezonder lijf te krijgen door gezonder te eten en te leven.

Ben je benieuwd en wil je meer informatie over mij en mijn werk als coach? Dit kan je vinden op mijn website: www.succesvolzonderdieet.nl
Voor meer inspiratie en tips kun je me volgen op Facebook: facebook.com/succesvolzonderdieet en Instagram: instagram.com/tessa_brik