Bewegen Gezondheid

Waarom buiten je comfort zone gaan en nieuwe dingen proberen (bewezen) effectief is

Weet je nog dat ik een tijdje geleden het Get Started Program bij SportCity heb geprobeerd? Een nieuw programma van Sportcity waarbij je 13 weken lang wordt begeleid door de trainers van Sportcity en waarbij je minimaal 1 keer per week moet komen sporten. Ik ben al even met het Get Started Program bezig dus ik heb verschillende afspraken met mijn trainer gehad en ik ben zelf lekker aan het trainen. Maar nu was ik aanbeland bij stap 10 van mijn stempelkaart: “Probeer eens”.

Comfort zone
Bij stap 10 is het de bedoeling dat je iets probeert wat buiten je comfort zone ligt. Nu is het zo dat ik het het prettigst vind om zelf of met mijn trainer te trainen bij SportCity, af en toe doe ik een bootcamp klasje maar daar blijft het wat betreft klasjes wel bij. Dus als er iets is wat buiten mijn comfort zone ligt dan zijn het toch de klasjes.

Ik zal je eerlijk zeggen, eerst dacht ik: “Pfft iets doen wat buiten mijn comfort zone ligt?! Why? Het ligt niet voor niets buiten mijn comfort zone ;).” Maar toen heb ik wat informatie opgezocht over buiten je comfort zone stappen en onderzoek toont aan dat wanneer je altijd binnen je comfort zone blijft je ook altijd dezelfde resultaten behaalt. En om je resultaten te maximeren moeten we in een staat komen van “optimal anxiety”. We hebben dus baat bij een klein beetje angst. Of, zoals de New York Times het mooi verwoordt: “Als je te comfortabel bent, ben je niet productief.”

Wat voor groepsles je ook kiest, ik ben er ondertussen wel achter dat je er bij SportCity niet tegenop hoeft te zien! De sfeer is fijn en ontspannen.

Pilates
Oké duidelijke taal en ik wil juist wel maximale resultaten bereiken want ik wil straks lekker in mijn vel zitten als ik ga trouwen. Nu wil het feit dat ik al een tijdje Pilates bij SportCity wil uitproberen, maar dat ik deze stap toch niet zet. Dus dacht ik mooi: dat wordt mijn uitdaging :). En een super leuke bijkomstigheid; ik heb een sportmaatje gevonden! Bart (mijn vriend) is rug patiënt en wilde ook graag testen of hij misschien baat heeft bij Pilates. Kijk: 2 vliegen in één klap: Ik ga buiten mijn comfort zone en ik heb er een sportmaatje bij!

Sowieso vind ik dat fijn want ik kan mezelf beter motiveren als ik samen sport. Het is gezelliger om samen te sporten en onderzoek toont aan dat mensen die in tweetallen sporten betere prestaties behalen en fitter zijn dan mensen die alleen sporten. Win Win dus!

Wij hebben ondertussen onze eerste Pilates-les bij SportCity gehad! Mijn conclusie:

  • Ik had spierpijn op plekken waarvan ik niet eens wist dat je spierpijn kon hebben;
  • Ik moet nog hard werken aan mijn spierkracht;
  • Mijn vriend, Bart, deed het 10 keer beter dan ik;
  • Het was een eye-opener want ik heb echt nog flink wat werk te gaan;
  • Ik vond het super leuk om dit met mijn lover te doen!

Dus ben ik blij dat ik dankzij het Get Started Program buiten mijn comfort zone ben gestapt? Absoluut! Dit is goed voor mijn lijf, ik heb er een sportmaatje aan overgehouden en ik weet nu dat ik ook op een andere manier effectief kan trainen!

Heb jij moeite om (weer) in je Sportritme te komen? Kijk dan eens op www.sportcity.nl/getstarted voor meer informatie over het Get Started Program. Het is leuk, laagdrempelig en zit kosteloos bij je SportCity lidmaatschap.

En na het sporten is het tijd voor een welverdiend drankje 🙂

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SportCity