Hooggevoelig

Emotionele uitputting voorkomen als je heel empathisch bent, 5 tips!

5 tips om emotionele uitputting te voorkomen als je heel empathisch bent

Voel jij dingen ook haarfijn aan? Voel je het als er spanning in de lucht hangt tussen mensen en pik je emoties van anderen snel op? Dan ben jij waarschijnlijk zeer empathisch. Wat mooi is want je bent goed in het oplossen van problemen en je creëert snel een band met mensen. Maar soms ook best zwaar kan zijn, want je leven wordt beïnvloed door gevoelens en emoties van anderen waardoor jijzelf emotioneel uitgeput kunt raken. Daarom vind je hieronder 5 tips die jouw leven makkelijker maken:

1 Stel grenzen in je romantische relatie
Als je begint met daten voelt alles goed. Dit geldt helemaal als je heel empathisch bent. Al die heerlijke vlinders in je buik worden verdubbeld als je ook nog eens de vlinders van je partner voelt. Maar uiteindelijk kan het heel uitputtend werken als jij de gevoelens van je partner ook absorbeert. Geef daarom goed je grenzen aan en blijf goed aanvoelen wat jij wilt en hoe jij je voelt. Zorg dat je relatie je niet onbewust uitput.

2 Verander niet wie je bent om het andere mensen makkelijker te maken
Het is een eer om bevriend te zijn met iemand die zo empathisch is. Het betekent dat je iemand in je leven hebt die weet wat je denkt en voelt en die hier op in kan spelen. Maar als je zo empathisch bent zijn er ook mensen die dit niet zo waarderen. Ze vinden je te gevoelig of dramatisch. Hierdoor ben je misschien geneigd om jezelf anders voor te doen dan je bent. Maar doe het niet! Deze mensen veranderen ook niet zodat jij je meer op je gemak voelt, dus waarom zou jij dit dan wel doen? Zonde van je energie!

3 Beëindig de relaties die je moet beëindigen
Als zeer empathisch persoon vind je het fijn om echte relaties met mensen te hebben. Door je gevoelige kant wil je mensen ook altijd helpen, maar dit kan een valkuil zijn. Wees je er daarom van bewust dat niet iedereen het beste met je voor heeft. Sommige mensen maken misbruik van je goedheid en dat kost je bergen energie. Wees alert en steek alleen energie in mensen die dit echt verdienen.

4 Kom erachter wat je leegzuigt
Soms kun je aan het eind van de dag helemaal kapot zijn, terwijl je geen idee hebt hoe dit kan. Houd daarom bij hoe bepaalde activiteiten je laten voelen. Het is echt niet zo dat alleen yoga of meditatie je, als empatisch persoon, energie geven. Misschien vind je het wel heerlijk om te bakken, om te kletsen met je vriendinnen of om te sporten. Maar kom erachter wat jouw reserves aanvult en wat ze juist aanspreekt. Zo kun je makkelijker de balans houden en je energie voorraad hooghouden.

5 Zorg dat tijd voor jezelf een prioriteit is
Als empathisch persoon vind je het belangrijk om een connectie met anderen te hebben. Maar om een goede connectie te kunnen krijgen met de mensen om je heen moet je eerst goed voor jezelf zorgen. Zorg voor voldoende tijd voor jezelf, eet gezond en zorg voor voldoende beweging. Juist voor jou is zelfliefde mega belangrijk!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?