Geluk

7 keuzes waar je over 10 jaar spijt van krijgt

7 signalen dat het tijd is om beter voor jezelf te zorgen

Over 10 jaar… dat klinkt zo ver weg, dat je er misschien niet eens aan wilt denken. Maar diep van binnen wil ook jij een toekomst creëren waar je blij van wordt. En het moment om die toekomst te creëren is nu.

De eerste stap is om jouw huidige gedrag eens beter te bekijken; zijn er dingen die je nu doet waardoor je onbewust jouw toekomst saboteert? Vraag jezelf af of jij je ‘schuldig’ maakt aan 1 van de 7 onderstaande dingen en kijk of je deze gewoontes kunt veranderen.

1 Meer tijd online dan offline spenderen
We vinden onze apparaten fijn en handig. Maar het is belangrijk om de balans te vinden in de tijd die we eraan spenderen. Het is zo makkelijk om je te verliezen in je tablet, telefoon en laptop dat we vergeten om te genieten van de natuur en de wind die we in ons gezicht voelen. Ook kan onze productiviteit verminderen wanneer we tijd verspillen aan online zaken die we zouden kunnen gebruiken om offline werk gedaan te krijgen.

2 Het volgen van iemand anders zijn droom
Of we nou onze ouders, partner, een mentor of vriend een plezier willen doen, het is makkelijk om onszelf te overtuigen dat hetgeen we doen iets is wat wij zelf willen in plaats van dat het eigenlijk iets is wat de mensen om ons heen graag voor ons willen. Maar hier kunnen we niemand de schuld van geven. Het is altijd onze eigen keuze. Wel goed om stil te staan of jij wel jouw leven leidt of dat jij het leven leidt dat anderen graag voor jou willen.

3 Je gevoelens negeren
Dit gaat 2 kanten op. Je zult spijt krijgen van alle keren dat je niet tegen iemand hebt gezegd dat je van hem of haar houdt maar het gaat ook over alle woede en frustratie die je altijd maar binnenhoudt.

Wat de omstandigheden ook zijn, er komt misschien niet altijd een tweede kans om te zeggen dat je van iemand houdt of om je excuses aan te bieden. Dus spreek je uit zodra je de kans hebt.

4 Te veel werken
We moeten allemaal werken om te kunnen leven en werken geeft ons ook een doel. We willen onafhankelijk zijn, voor onze geliefden kunnen zorgen en genoeg geld hebben om plezier te kunnen hebben. Maar we wanneer we te veel hebben gewerkt dan zien we werk als een zware last en verdwijnt het plezier van werken. Daarnaast geeft te veel werken een signaal af naar je geliefden: werk (geld) is belangrijker dan tijd met jullie spenderen. En dat is waarschijnlijk het laatste wat je wilt.

5 Je gezondheid verwaarlozen
Je krijgt maar één lichaam. Geef het daarom de aandacht die het verdient. Je lichaam heeft zorg nodig plus een gezond voedingspatroon en beweging. De meeste van ons realiseren zich dit pas als het te laat is en het lichaam niet meer functioneert zoals je gewend bent en we het gaan proberen te fixen. Maar het opruimen is veel moeilijker dan het in eerste instantie voorkomen.

6 Slechte relaties aanhouden
Zoals slecht eten je lichaam kan verwoesten, kan een slechte relatie je mentaal verwoesten. Een slechte relatie kun je hebben met je partner, je collega, je baas, je baas of zelfs met je buurman. Hoe weet je nou of een relatie slecht voor je is? Bedenk hoe de interacties met bepaalde mensen jouw leven beïnvloeden. Zou jij je veel beter voelen als je niet meer met die mensen om zou hoeven te gaan? Neem een stap terug als je merkt dat jij jouw leven prettiger zou vinden zonder deze mensen.

7 Geen appeltje voor de dorst hebben
Onverwachte uitgaven kunnen altijd op je pad komen. Zorg dat je er klaar voor bent. Spaar wat geld voor het geval iemand ziek wordt, werkloos wordt of komt te overlijden. We willen niet nadenken over deze mogelijkheden maar dit soort tragische dingen gebeuren helaas wel.

Denk eens na over jouw leven en over je toekomst. Wie weet tot wat voor inzichten dit je brengt.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?