Geluk

7 Manieren om iemand te steunen die een dierbare heeft verloren

6 manieren om je gedachtestroom te stoppen

Wanneer iemand een dierbare heeft verloren dan willen we graag wat voor ze doen, maar we zijn vaak wat onzeker over wat dan. Er zijn dingen die je kunt doen die niet alleen lief maar ook behulpzaam zijn.

1 Deel een maaltijd
Vaak is het juist tijdens etenstijd heel duidelijk dat iemand er niet meer is, er is een lege stoel aan tafel. Alleen eten kan iemand nog depressiever laten voelen. Nodig iemand daarom uit om te komen eten of biedt aan om bij die persoon thuis te komen koken. Uiteraard komt dit niet altijd uit, maar je kunt ook een bakje met eten brengen, want het klaarmaken van een maaltijd is iets waar iemand die net een geliefde heeft verloren vaak geen energie meer voor heeft.

2 Pleeg dat telefoontje
Iemand een mailtje of smsje sturen is niet hetzelfde als iemand bellen. Natuurlijk is het makkelijker om even snel een berichtje te sturen, maar het is niet het zelfde als een gesprek met iemand. En wees niet te bang voor stiltes, stiltes betekenen niet dat er iets mis is. Je kunt altijd zeggen: “Ik wilde je laten weten dat ik aan je denk”. Jouw belletje kan de spanning wat wegnemen. Een gesprekje kan de ergste eenzaamheid bij iemand even weghalen.

3 Bied support op verjaardagen, speciale dagen en feestdagen
Hoewel je waarschijnlijk niet in staat bent om er al deze dagen voor iemand te zijn, kan de verjaardag van de persoon die is overleden een extra zware dag zijn. Bel de persoon die is achtergebleven op, stuur een kaartje of nog beter: probeer langs te gaan tijdens deze moeilijke tijden.

4 Pas eens op de kinderen
Wanneer er kinderen in het spel zijn dan kan het een opluchting zijn wanneer jij aanbiedt om op te passen. Mensen durven op een gegeven moment vaak niet meer om hulp te vragen, maar dit betekent niet dat soms nog wel hulp nodig is.

5 Geef iemand een teken van liefde
Of je nou een cake bakt, een mooie kaart stuurt of een klein cadeautje geeft, dit gebaar is enorm attent. Het kan een mooi en tastbaar teken zijn dat je met iemand meeleeft.

6 Stuur foto’s of spullen die van de overledene waren
Dit zal misschien niet het eerste zijn wat in je hoofd opkomt wanneer je van dichtbij zelf geen zwaar verlies hebt meegemaakt, maar wanneer iemand zo veel verdriet heeft is het fijn om iets te krijgen wat van hun geliefde is geweest. En foto’s, wat de kwaliteit ook is, zijn erg waardevol.

7 Help iemand in praktische zin
Mensen hebben vaak wel wat anders aan hun hoofd dan het huishouden of klusjes. Dit kan nog meer stress veroorzaken omdat het huis bijvoorbeeld vies is of de tuin niet meer wordt bijgehouden. Daarom is het zo fijn als iemand aanbiedt om even was wassen te draaien, te stofzuigen, de ramen te lappen die vies zijn geworden en ga zo maar door.

Je kunt natuurlijk niet alles doen. Maar een simpel gebaar is vaak al voldoende.