Bewegen Gezondheid

7 voordelen van hardlopen die je gezonder en gelukkiger maken!

7 redenen waarom hardlopen zo goed voor gezondheid is

Nooit echt een fan geweest van hardlopen? Misschien denk je er na dit artikel wel anders over.. Zet je ene been voor het andere en ontdek de voordelen van hardlopen!

1 Hardlopen is goed voor je hart
Hardlopen is de koningin van de cardio. Dagelijks 5 tot 10 minuten hardlopen op rustig tempo wordt gekoppeld aan een aanzienlijk vermindert risico op vroegtijdig overlijden door hart en vaatziektes, aldus onderzoek gepubliceerd in Journal of the American College of Cardiology. Vergeleken met mensen die nooit hardlopen, hebben de mensen die wel regelmatig hardlopen de helft minder kans op vroegtijdig sterven door hart en vaatziekten.

2 Hardlopen geeft je een goed gevoel
Als je loopt komen er endorfines vrij, deze geef je een geluksgevoel en onderdrukken pijn. En dit lekkere gevoel kan zelfs verslavend werken! Klinkt dat niet goed :)?

3 Hardlopen versterkt je gewrichten
Uit onderzoek wat gedaan is onder bijna 100.000 hardlopers en wandelaars kwam naar voren dat hardlopers niet meer kans hebben op artrose. Het is zelfs zo dat de studie aantoont dat hardlopers in vergelijking met wandelaars de helft minder kans hadden op het krijgen van artrose in hun knieën. Waarschijnlijk omdat je steeds weer, als je terugkomt op de grond, je gewrichten onder druk zet waardoor ze, net als spieren, steeds weer wat sterker worden.

4 Het verbrandt veel calorieën
Voor hardlopen heb je veel brandstof nodig (oftewel calorieën). Een gemiddelde loper verbrandt ongeveer 100 calorieën per kilometer. En dat is op gewoon vlak terrein. Kun je nagaan als je een keer een stukje gaat hardlopen in de duinen of de bossen!

5 Het kan altijd
Aan het reizen voor je werk? Op vakantie? Heb je maar kort om te sporten? Je kunt altijd hardlopen, je trekt je schoenen aan en je kunt gaan. Je hoeft niet altijd lang te sporten, een korte work-out is stukken beter dan geen work-out.

6 Hardlopen telt als meditatie
Veel hardlopers merken dat tijd alleen ze toestaat om na te denken en hun hoofd helder te krijgen. Wanneer je in een stressvolle periode zit kan hardlopen je enorm goed helpen om je lichaam rustig en je geest kalm te krijgen. Hardlopen helpt tegen onrust in je lijf, tegen symptomen van depressie en het verbetert je concentratie vermogen.

7 Je kunt het nu doen
Je hoeft hardlopen niet te oefenen of te leren. Je kunt gewoon, bouw het rustig op en wissel het joggen af met wandelen en je zult zien dat je met stappen vooruit gaat. En omdat hardlopen zo’n natuurlijke beweging is ga je er niet te veel over nadenken en neemt je lichaam het direct van je over, ga ervoor!

Fitnessmagazine.com