Gezondheid

Overprikkeld? Zo kom jij weer in balans

De laatste keer dat je helemaal niets te doen had en lekker kon luieren, kun jij het je nog herinneren? Waarschijnlijk niet. We hebben het allemaal druk, staren de hele dag naar ons beeldscherm, hebben een huishouden te runnen, hadden tot voor kort de kinderen de hele dag thuis en misschien maken we ons soms druk over alles wat er momenteel gaande is. Daarom is het niet zo gek dat we ons gespannen voelen en overprikkeld raken.

Eigenlijk staan we gewoon constant ‘aan’ en moeten we ons best doen om rust te krijgen. Maar juist die rust is zo belangrijk, daarom heb ik in samenwerking met een medewerker van Trekpleister 6 tips voor je op een rij gezet die je kunnen helpen om tot rust te komen als jij je overprikkeld voelt. 

1 Acceptatie
Sta even stil en accepteer en erken je gevoelens. Schrijf op hoe je je voelt, praat met een vriendin of je partner over je gevoelens of sluit je zonder afleiding samen met je gevoelens af. Het kan je helpen om te erkennen dat we een lastige emotie voelen -angst, zenuwen of stress. Onderzoek toont aan dat wanneer we erkennen dat we een lastige emotie voelen we dit gevoel minder lang en minder intensief voelen.

2 Warmte
Door warmte kunnen spieren ontspannen en kunnen we spanningen loslaten. Helaas kunnen we nu niet naar de sauna voor deze heerlijke warmte, maar gelukkig kunnen we er thuis ook eenvoudig voor zorgen dat we ons warm en behaaglijk voelen zodat onze spieren kunnen ontspannen. Bij Trekpleister hebben ze vaak heerlijke warme sloffen (want als je voeten warm zijn dan volgt de rest je lichaam vaak al snel), warme fleecedekens of warmtepleisters die je spieren heerlijk warm maken en helpen te ontspannen. 

3 Meditatie
Neurowetenschappers van de Universiteit van Harvard hebben een studie gedaan naar de voordelen van meditatie op het brein. En wat blijkt: hoe meer we mediteren hoe minder stress en angsten we hebben. Zelfs als je voor het eerst, en maar 20 minuten mediteert, heeft een mediatiesessie al behoorlijk invloed op je hersenen! Neem daarom elke dag minimaal 10 minuten de tijd om te mediteren. Dit kan heel eenvoudig via YouTube of via een app op je telefoon. Om je meditatie goed af te sluiten kun je een lekker warm kopje thee drinken waar je zen van wordt. Trekpleister heeft verschillende soorten rustgevende thee waardoor je helemaal ontspant. 

4 Creëer je eigen spa thuis
Ontspannen door even extra lief voor jezelf te zijn. Opladen is belangrijk, helemaal in deze tijden. Je kunt niet weggeven wat je niet hebt, daarom is het zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Juist op momenten dat je overprikkeld bent. Plan een avond voor jezelf in en creëer met behulp van Trekpleister thuis je eigen spa met geurkaarsen, een lekker masker en badzout

5 Dankbaarheid
Negativiteit trekt negativiteit aan: als je gestrest bent dan is je brein extra gevoelig voor negativiteit. Dit betekent dat je dus sneller geraakt wordt door dingen die stressvol of frustrerend zijn. Door bewust dankbaar te zijn, kun je de neiging van je brein om zich te focussen op wat verkeerd is ombuigen naar iets positiefs. Neem daarom een moment voor jezelf om op te schrijven waar je allemaal dankbaar voor bent. Door een moment te vinden om in je ‘dankbaarheid boekje’ te schrijven voel je je kalmer en positiever. 

6 Supplementen
Supplementen kunnen je helpen om je meer ontspannen te laten voelen. Zo zijn er bijvoorbeeld supplementen die je helpen om makkelijker in slaap te vallen. Maar je kunt ook je energie en weerstand een extra oppepper geven door bijvoorbeeld de Trekpleister multivitaminen te gebruiken. De medewerkers van Trekpleister kunnen je ook goed advies geven over de verschillende supplementen. Soms geven supplementen net dat extra duwtje in de rug om je meer rust en energie te krijgen. 

De medewerkers van Trekpleister denken graag met je mee en en staan voor je klaar, dus aarzel niet om advies te vragen! Tot slot wil ik nog vermelden dat ik er trots op ben dat dit artikel samen met een medewerker van Trekpleister tot stand is gekomen en wij hopen dat je met onze tips wat tot rust kunt komen .