Diner Lunch Recepten

Recept: Geroosterde boerenkool en venkelsalade met amandel en feta

recept

Dit is zo’n heerlijk recept! Het is gezond, lekker, vullend en weinig werk. Het bevat geen vlees maar Quorn stukjes: super lekker en gezond!

Ik at de laatste jaren al minder vlees uit milieu-overwegingen, maar sinds een tijdje beperk ik vlees echt tot het minimum. Ik ben hartpatiënt en moet zo gezond mogelijk leven en dus ook mijn cholesterol zo goed mogelijk houden. Een tijdje geleden is mijn cholesterol geprikt en in die tijd at ik bijna geen vlees meer. Toen had ik echt een perfect cholesterol, zelfs mijn interest zei dat hij jaloers was op mijn cholesterol. Mijn LDL (slechte cholesterol) was namelijk 1. Drie kwart jaar later werd mijn cholesterol weer geprikt en was mijn LDL gestegen tot 2(!). Op zich nog steeds prima, maar wel een aanzienlijke stijging in zo’n korte tijd. Terwijl ik niets anders had gedaan, dacht ik… maar wat bleek? Ik was ongemerkt weer meer vlees gaan eten en dit had waarschijnlijk invloed op mijn cholesterol! Nou dat is een goede stok achter de deur om mijn vleesconsumptie echt tot een minimum te beperken. Daarom dus een heerlijk recept zonder vlees :).

Geroosterde boerenkool, venkelsalade met amandel en feta

Ingrediënten

 • 1 pak vegetarisch stukjes van Quorn
 • 200 gram gesneden boerenkool
 • 1 venkelknol
 • 1 courgette
 • 100 gram amandelen (even kort geroosterd in de pan)
 • 100 gram feta
 • 1 eiderdooier
 • 100 ml olijflie
 • 50 ml zonnebloemolie
 • 4 stukjes zon gedroogde tomaat
 • 1 theelepel mosterd
 • 3 tenen knoflook
 • sap van een halve citroen
salade
Deze salade is echt smullen!

Hoe maak je het

Je begint met de dressing van de salade. Verwarm eerst de oven voor op 200 graden. Pel de knoflook, besprenkel met olijfolie en doe de knoflook in aluminiumfolie in de oven voor 15 minuten. Doe de zongedroogde tomaat, de knoflook, het ei, de mosterd en de citroensap in de blender. Mix dit en giet er dan langzaam de zonnebloemolie en olijfolie bij totdat je een gladde dressing hebt.

Snijd de courgette en de venkelknol in hele dunne plakken. Besprenkel met olie en wat zout, leg deze op een bakplaat met bakpapier rooster de courgette en venkel 10 minuten in de oven. Leg ook de boerenkool op een bakplaat met bakpapier, bestrooi met olie en wat zout en schuif deze plaat de laatste 5 minuten onder de andere groente in de oven.

Ondertussen bak je de Quorn vegetarisch stukjes zoals aangegeven op de verpakking en rooster je de amandelen.

Haal alles uit de oven, doe het bij elkaar in een grote schaal, doe de Quorn stukjes erbij en maak de salade aan met de dressing. Serveer met de amandelen en stukjes fetakaas. Echt smullen!

Ook interessant->Bescherm ook je ogen tegen overprikkeling!

De basis voor dit recept heb ik uit het boek ‘Wij eten thuis’ van Samuel Levi. Ik heb de ingrediënten en bereiding aangepast.