Gezondheid

Bescherm je ogen tegen overprikkeling, juist als je thuis werkt!

bescherm je ogen

Thuis werken: aan de ene kant best fijn, maar aan de andere kant ook een uitdaging. Want naast het feit dat het mentaal een dingetje is, is het ook voor je lichaam een grote verandering. Omdat we thuis werken, bewegen we een stuk minder en zitten we meer dan ooit, wat slecht is voor ons hart en onze houding. Maar dat zijn niet de enige uitdagingen die thuiswerken met zich mee brengt, want waar we misschien niet direct bij stil staan is dat ook onze ogen het zwaar te verduren krijgen doordat we vanuit huis werken.

Het is ook niet zo gek dat onze ogen het zwaar hebben door het thuis werken. We spenderen nu zo veel tijd achter ons beeldscherm, zelfs vergaderen doen we nu digitaal terwijl dat vroeger juist het moment was om even niet achter je scherm te zitten. Maar ook werkborrels of pauzes houden we nu vaak achter ons beeldscherm, dus onze schermtijd is veel hoger dan voorheen.

Uit zeer recent onderzoek gedaan in het Verenigd-Koninkrijk blijkt dat bij 1 op de 3 mensen hun zicht is verslechterd doordat ze door de huidige pandemie meer achter hun beeldscherm zitten. Als resultaat merkte 39% van de ondervraagden dat ze meer moeite hadden met lezen, 17% heeft last met nachtzicht en 23% rapporteert meer hoofdpijn en migraines. Best heftig om te lezen hè?

Symptomen
Het is al langer bekend dat je vermoeide en dus overprikkelde ogen kunt krijgen door intensief beeldschermgebruik. Hoofdpijn is, zoals uit het onderzoek blijkt, een symptoom wat veel voorkomt. Maar er zijn meer symptomen, ik heb ze voor je op een rijtje gezet:

 • Vermoeide ogen;
 • Overprikkelde ogen;
 • Wazig of dubbelzien;
 • Tranende ogen;
 • Droge ogen;
 • Gevoeligheid voor licht;
 • Pijnlijke nek (door een verkeerde of krampachtige houding).

De cijfers en de symptomen liegen er niet om, het is dus echt belangrijk dat we zuinig met onze ogen omgaan en dat we ze goed beschermen! Ook Pearle is zich daarvan bewust en doet er als oogexpert dan ook alles aan om ons te helpen onze ogen te beschermen. Daarom hebben Pearle en ik de handen ineengeslagen om je handige tips en passende zichtoplossingen te geven bij intensief beeldschermgebruik. Zo wordt jouw werkdag een stuk prettiger en houd jij je ogen gezond!

Ontspannen
Het is belangrijk om af en toe te ontspannen, dat weten we allemaal. We kunnen niet constant ‘aan’ staan want dat kunnen ons lichaam en onze geest niet aan. Ook onze ogen moeten af en toe ontspannen en dit vergeten we wel eens als we thuis hard aan het werk zijn achter ons beeldscherm. Maar daar blijft het niet bij want vervolgens gaan we ter ‘ontspanning’ ’s avonds lekker tv te kijken of op onze telefoon te scrollen. Daarom hebben de experts van Pearle 2 tips voor je die je ogen helpen te ontspannen en beschermen:

 • 1 De 20-20 regel
  Als je denkt dat je last hebt van vermoeide ogen doordat je thuis zo veel achter je beeldscherm zit en jij je dus minder goed kunt concentreren of bijvoorbeeld hoofdpijn krijgt, kun je de 20-20 regel toepassen: 
  Na iedere 20 minuten op je beeldscherm kijk je 20 seconden in de verte. 
 • 2 Knipperen en rollen
  Een andere zeer effectieve manier om je ogen even te ontspannen en zo je vermoeide ogen te verminderen is door te knipperen en rondom je te kijken (dus eigenlijk te rollen met je ogen). Want we knipperen automatisch minder als we achter een beeldscherm zitten en dat is jammer want knipperen met je ogen beschermt je ogen tegen uitdroging en vuil. Rollen met onze ogen zorgt ervoor dat jij je oogspieren ontspant. 
DSC00676 2 1024x766 - Bescherm je ogen tegen overprikkeling als je thuis werkt! 6 praktische tips
Af en toe even knipperen en rollen tussendoor 

Extra hulp om je ogen te beschermen
Pas je de 20-20 regel regelmatig toe en knipper en rol je voldoende met je ogen, maar denk je dat je ogen toch nog overprikkeld zijn? Denk dan eens na over andere oplossingen zoals een computerbril, blauw filter bril, relax view bril of speciale beeldscherm lenzen om je ogen te beschermen tegen je schermgebruik. 

Blauwfilter bril
Een blauwfilter bril of thuiswerkbril zoals deze brillen ook wel worden genoemd zorgt ervoor dat het blauwe licht van je beeldscherm gefilterd wordt. Hierdoor kijkt het rustiger en bescherm jij je ogen tegen vermoeidheid.

Blauwfilter bril met relax view
Je kunt ook kiezen voor een blauwfilter bril met relax view glazen. Dankzij deze glazen kun je beter schakelen op verschillende zichtafstanden. Dit geeft je ogen dus nog meer rust en extra leesondersteuning. Deze brillen zijn voor iedereen geschikt en zijn dus ook goed voor je ogen als je (nog) geen leesbril hebt. 

Lenzen voor digitaal gebruik
Er zijn nu ook maandlenzen voor digitaal gebruik, de iWear Oxygen lenzen! Ideaal voor als je liever geen bril draagt. Deze lenzen zijn voorzien van de nieuwste technologieën waardoor je minder vermoeide en minder droge ogen hebt, zelfs wanneer je langdurig naar schermen kijkt. Zelf ben ik heel benieuwd naar deze lenzen. Ze zijn namelijk nieuw in het assortiment van Pearle en ik kan me voorstellen dat jij ook geïnteresseerd bent in de ervaring van andere lensdragers over deze lenzen. Daarom heb ik even een linkje toegevoegd naar ikvrouwvanjou.nl, Scarlet heeft de iWear Oxygen lenzen namelijk getest en een artikel over haar persoonlijke ervaring geschreven. 

Computerbril
Een computerbril is ideaal als je veel achter je beeldscherm zit. Deze bril is ook op sterkte te verkrijgen en biedt je ogen verlichting bij intensief beeldschermgebruik. Deze bril is geoptimaliseerd voor de afstand van jouw ogen tot de computer (en alles wat daartussen zit).  

Ik ben er trots op te vermelden dat dit artikel tot stand is gekomen in samenwerking met Pearle Opticiens.