Relaties

9 dingen die gebeuren als je van iemand houdt die manipulatief is

9 dingen die gebeuren als je van iemand houdt die manipulatief is

1 Je verontschuldigt jezelf veel
Je hebt altijd het gevoel dat ruzies of onenigheden jouw schuld zijn. Zelfs wanneer jij terecht boos bent omdat de ander je heeft gekwetst, vinden ze altijd een manier om de situatie om te draaien en te doen alsof jij de schuldige bent. Manipulatieve mensen zullen nooit zelf de schuld op zich nemen. Jij bent altijd de gene die sorry zegt, die zich schuldig voelt of die de ander smeekt de relatie niet te beëindigen.

2 Je eigenwaarde daalt steeds verder
Voordat je met deze persoon een relatie kreeg zag jij jezelf als redelijk sterke en zelfstandige vrouw. Maar nu weet je het allemaal niet meer zo goed. Je twijfelt aan je mening, je emoties, je geheugen en je eigenwaarde.  

3 Je wordt enorm vaak teleurgesteld
Soms belooft jouw manipulatieve partner je dingen zonder dat hij zijn beloftes nakomt. Andere momenten worden ‘leuke’ avonden waar je al lang naar uitkeek verpest door intense ruzies. Altijd als je je een beetje gelukkig voelt gebeurt er weer iets waardoor dit gevoel weggaat. Jouw relatie is een achtbaan met steeds weer pieken en dalen. Meestal dalen…

-> 9 dingen die manipulatieve mensen doen

4 Je verliest jezelf
Je partner krijgt eigenlijk bijna altijd zijn zin. Hij kiest de films uit, hij kiest het restaurant uit. Waar het ook om gaat, hij krijgt bijna altijd zijn zin. Je moet altijd de strijd aangaan, een strijd die je meestal verliest. En hierdoor wordt jouw mening steeds minder belangrijk.

5 Je beschermt hem
Als je iets moet vertellen over een ruzie die jullie hebben gehad tegenover je vrienden dan laat je de slechte details weg. Je zorgt ervoor dat je niet te veel negatieve dingen over hem zegt en laat je partner er een stuk beter overkomen dan hij eigenlijk is.

Volg Herhealth.nl op Instagram

6 Je offert jezelf op voor hem (ook als je dit eigenlijk niet wil)
Als jij jouw partner niet exact geeft wat hij wil dan begint hij te zeuren over dat je niet genoeg van hem houdt. Hij laat je geloven, dat als je echt van hem houdt, je zou doen wat je wordt gevraagd.

7 Je raakt ervan overtuigd dat jij ook een beetje raar bent
Je partner is zo manipulatief dat hij jou ervan beschuldigt dat jij veel te heftig reageert op bepaalde situaties – en jij geloofde hem. Je begint wederom aan jezelf te twijfelen en denkt dat er inderdaad iets mis met je is en dat jij een beetje raar of gek bent. 

> 5 dingen die manipulators doen zodat je aan jezelf gaat twijfelen

8 Je wordt zelf ook een beetje manipulatief
Je begint met het vertellen van kleine leugens zodat je kunt voorkomen dat je jouw partner weer overstuur of boos maakt. Je wordt een beetje sneakier over je gedrag zodat je het gevoel krijgt dat je wat meer vrijheid hebt. Uiteindelijk ben jij op je eigen manier de ander ook een beetje aan het manipuleren.

9 Je hebt het idee dat je maar 1 optie hebt: bij hem blijven
Misschien heeft hij gezegd dat hij zichzelf iets aan zal doen als je bij hem weggaat. Of misschien suggereert hij dat niemand ooit nog zo veel van jou zal houden zoals hij dit doet omdat niemand het zo lang met jou uit zou kunnen houden… Maar wat de ander je ook probeert wijs te maken, je kunt wel weggaan. Je kunt en mag altijd de keuze maken die het beste voor jou is.

-> 5 verborgen signalen van manipulatie in een relatie

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Thoughtcatalog.com