Geluk

5 dingen die manipulators zeggen waardoor jij aan jezelf gaat twijfelen

5 dingen die manipulators zeggen zodat je aan jezelf gaat twijfelen

Manipuleren: het op slinkse wijze beïnvloeden van een persoon zodat die persoon zich vormt naar de wensen van de ander. En juist dat slinkse, daar wringt de schoen. Want vaak heb je helemaal niet door dat je wordt gemanipuleerd en doe je dingen waar je eigenlijk niet achter staat of begin je aan jezelf te twijfelen.

Sommige mensen zijn zo goed in het manipuleren dat jij het gevoel krijgt dat je wat raars of geks hebt gedaan of gezegd, terwijl dit helemaal niet zo is! Maar mensen die andere mensen manipuleren gebruiken vaak dezelfde soort zinnen om hun doel te bereiken. Want in hun ogen zijn mensen gewoon een middel om te komen waar ze willen komen.

Hier vind je 5 zinnen die manipulators gebruiken die jou aan jezelf laten twijfelen en te manipuleren.

1 “Je hebt mij verkeerd begrepen, zo heb ik dat niet gezegd”
Deze zin gebruiken manipulators vaak wanneer ze zijn ‘betrapt’ op iets wat niet klopt. Wanneer dit gebeurt, draaien ze direct de rollen om en zorgen ze ervoor dat er twijfel wordt gezaaid.

-> 5 verborgen kenmerken van manipulatie in relaties

Manipulators worden sterker door negatieve emoties van de ander. Deze mensen vinden het zelfs leuk om te zien dat iemand in de war is en onzeker wordt. Maar je kunt zelfverzekerd zijn wanneer jij niet de gene bent die in de war raakt. Ga dus niet te snel aan jezelf twijfelen en blijf bij je standpunt! Bij een manipulator is de kans klein dat jij hem of haar verkeerd hebt begrepen, hij/zij zegt dit alleen maar om jou weer klein te krijgen.

2 “Je gedraagt je raar/je denkt niet logisch na/Je overdrijft, etc”
Deze zin lijkt erg op de eerste zin. Ook hier is het doel om een gevoel van twijfel en/of verwarring te creëren. Het verschil met deze zin is dat het een rechtstreekse aanval is op jouw mentale capaciteiten. Ja, je leest het goed: een aanval. Een persoon noemt een ander alleen maar raar, irrationeel, onlogisch etc, om de ander pijn te doen.

Manipulators zeggen dit waarschijnlijk op zo’n rustige of misschien zelfs ongeïnteresseerde toon dat het niet persoonlijk klinkt. Maar dit is het wel! Het is pijnlijk om te horen en dat weet de manipulator donders goed.

-> Waarom gaan vrouwen niet weg uit slechte relaties?

3 “Je bent te gevoelig”
Nee dat ben je niet! Je bent een gewoon een mens die logisch nadenkt. De manipulator zorgt weer voor twijfel (begin je het patroon te herkennen?).

Ook als iemand erg gevoelig dan is daar niets mis mee. Helaas vallen gevoelige mensen wel vaak ten prooi aan manipulators. Gevoelige mensen zorgen voor anderen, stellen anderen op hun gemak en omarmen anderen, maar ze zullen waarschijnlijk ook sneller hun eigen gevoelens en gedachtes onder de loep nemen. En dat is nou precies wat een manipulator wil! Dat je nadenkt over je gedachtes of gedrag, dat je begint te twijfelen aan jezelf en hup! Weer een slag gewonnen door de manipulator. Sta niet toe dat dit gebeurt!!

4 “Ik houd niet van drama”
Jawel, dat doen ze wel. Ze houden zeker van drama maar creëren dit zelf op hun eigen slinkse wijze. Ze zullen misschien zelf niet snel fysieke tekenen van drama tonen (stem verheffen, zuchten) maar manipuleren anderen op meer subtiele wijze.

Weer lukt het de manipulator om de ander na te laten denken over zijn acties. Ben ik echt te dramatisch? Stel ik me aan? Nee dat doe je niet!

->Dankzij deze tips laat jij je niet meer zo snel manipuleren

5 “Je denkt te veel na”
Misschien denk je te veel na, misschien ook niet. En ook al denk je te veel na, wat is daar mis mee? Maar het is zo lastig om een manipulatief persoon te begrijpen. Hij of zij vertoont geen normaal rationeel gedrag. Het is zelfs abnormaal en het is pijnlijk. Simpel gezegd: een persoon die echt om een ander geeft zal nooit op deze manier de ander manipuleren.

Dus denk na voordat je reageert, luister naar je gevoel en blijf bij jezelf. Twijfel niet aan jezelf want dat is juist wat een manipulator probeert te bereiken.

-> 9 dingen die gebeuren als je van iemand houdt die manipulatief is

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? 

www.powerofpositivity.com