Relaties

5 (verborgen) signalen van manipulatie in een relatie

5 (verborgen) signalen van manipulatie in een relatie

Het enge aan manipulatie binnen een relatie is dat je waarschijnlijk niet eens door hebt dat het gebeurt. Manipulatieve mensen verbuigen en beïnvloeden je gedachtes, acties, verlangens en behoeftes in iets wat beter past bij hoe zij de wereld zien en ze kneden je in de persoon die zij graag willen zien. Best eng en ook heftig om (achteraf) te realiseren dat jou dit is overkomen. Hieronder vind je 5 signalen van manipulatie waar je allert op moet zijn:

1 Hij geeft je overal een schuldgevoel over
(of zij in dit artikel gebruiken we de hij-vorm)
Manipulatie begint met schuld. Als hij je kan overtuigen dat jij je schuldig voelt over je acties of gedrag (ook als je niets verkeerd hebt gedaan), dan weet hij dat jij meer bereid bent om te doen wat hij zegt. “Ja het eten was op zich oké, het was niet waar ik op hoopte en ik had liever wat anders gehad, maar ik denk dat als jij gelukkig bent het niet zo erg is. Omdat ik van jou houd is het niet zo belangrijk wat ik echt vind.” Zie je wat hier gebeurt? Hoe hij ervoor zorgde dat dit allemaal om jou draait? Het lijkt alsof hij een liefdevol vriendje is, maar schuld is geen liefde.

->9 dingen die manipulatieve mensen doen

2 Hij zorgt ervoor dat zijn onzekerheden op jou worden geprojecteerd
Manipulators willen vaak hun onzekerheden op jou projecteren zodat ze kunnen controleren hoe jij reageert. “Ik ben al eerder bedrogen en daarom wil ik niet dat je mannelijke vrienden hebt. Dat begrijp je toch wel?” Natuurlijk begrijp je dit en wil je rekening houden met zijn onzekerheden, maar zijn worstelingen zouden niet mogen bepalen hoe jullie je gedragen in jullie relatie. De zin: “Het spijt me dat ik me zo gedroeg, maar ik ben gewoon zo bang dat je me zult verlaten!” is een excuus wat veel wordt gebruikt door manipulators wanneer jij kritiek hebt op zijn gedrag of acties. Het doel van dit excuus is om de focus van jouw zorgen af te halen en alles weer om hem te laten draaien.

3 Hij zorgt ervoor dat jij aan jezelf gaat twijfelen
Weet je waarom het zo makkelijk is om jou te manipuleren? Omdat hij al zo lang spelletjes met je hoofd speelt, zelfs tot het punt waarop jij door deze manipulatie niet langer meer op jezelf durft te vertrouwen. Iemand die jou manipuleert zoekt jouw onzekerheden en gebruikt die vervolgens tegen je. Ze wijzen je op de dingen die je fout hebt gedaan of die je beter had kunnen doen. Ze wijzen je op je zwakheden en laten je dan zien dat jij het, met hun hulp, beter zou doen. Langzaam overtuigt hij je dat hij het beste met je voor hebt, maar dat is niet zo. Hij heeft het beste voor met zichzelf. Langzaam kneed hij je tot de persoon die naar hem toe komt voor raad en hulp en dan heeft hij je precies waar hij je wilt: het punt waarom je hem meer vertrouwt dan dat jij jezelf vertrouwt.

->5 dingen die narcisten zeggen om jouw zelfvertrouwen te vermorzelen 

4 Hij maakt jou verantwoordelijke voor zijn emoties
Manipulators doen hun best om jou te laten denken dat je niet meer voor jezelf kunt nadenken, maar tegelijkertijd draaien ze alles om en maken ze jou verantwoordelijk voor hun emoties. Als hij zich verdrietig voelt dan komt dit waarschijnlijk omdat jij hem zo laat voelen. Als hij boos is, nou dan heb jij duidelijk wat verkeerd gedaan. Dus hij probeert jou te controleren, maar tegelijkertijd ben jij verantwoordelijk voor hoe zich voelt… gekkenwerk.

-> Het gevaar van verborgen manipulatie in relaties

5 Hij laat je geloven dat jij wilt wat hij wil
We beginnen een relatie allemaal met dingen die we belangrijk vinden en met dealbreakers, maar als je twee levens gaat samenvoegen dan moet je compromissen sluiten. Wat niet normaal is: Als jij compleet aan de kant hebt geschoven wat jij nodig hebt zodat je partner gelukkig is. Als jij je realiseert dat de behoeftes van je partner veel belangrijker zijn dan die van jou dan kan het zijn dat je een relatie hebt met een rasechte manipulator.

-> 9 signalen dat je te maken hebt met een emotionele manipulator

-> Dankzij deze tips laat jij je niet zo snel meer manipuleren

Volg jij herhealth.nl al op Instagram: @herhealth.nl