Relaties

Het gevaar van verborgen manipulatie in relaties

Manipulatie in relaties, een lastig onderwerp. Juist omdat het vaak zo onder de oppervlakte blijft dat je je vinger er niet op kunt leggen wat er nou mis gaat. Het manipuleren gaat zo subtiel en ‘verborgen’ dat je het zelf niet door hebt, terwijl je hier ontzettend veel schade van kan ondervinden. Verborgen manipulatie is een fenomeen waarbij een persoon op een slimme en onopvallende manier controle probeert uit te oefenen over de ander, vaak ten koste van jouw welzijn en autonomie.

1 Emotionele manipulatie

Een van de meest voorkomende vormen van verborgen manipulatie is emotionele manipulatie. Dit kan zich op verschillende manieren uiten zoals door schuldgevoelens te creëren, constante kritiek te uiten, emotionele chantage te gebruiken of de gevoelens van de ander te minimaliseren. Door deze tactieken kun jij je gedwongen voelen om toe te geven aan de wensen van de manipulator. Dit doe je uit angst voor afwijzing of ruzie.

2 Gaslighting

Een ander voorbeeld van verborgen manipulatie is gaslighting. Een vorm van psychologische manipulatie waarbij de manipulator twijfel zaait aan de perceptie en het geheugen van het slachtoffer. Dit zorgt ervoor dat je in de war bent, aan jezelf begint te twijfelen en jij je heel eenzaam kan voelen. Dit is juist de bedoeling want hierdoor krijgt de manipulator nog meer controle over de situatie.

3 Passief-agressieve manipulatie

Soms kan verborgen manipulatie ook voorkomen in de vorm van passief-agressief gedrag. Dit omvat indirecte manieren van communiceren, zoals het negeren van problemen, sarcasme, of het doen van gemene opmerkingen onder het mom van humor. Hoewel je dit soort acties misschien niet direct als manipulatief herkent, kunnen ze toch een destructief effect op je hebben.

-> 5 verborgen signalen van manipulatie in een relatie

Het gevaar van verborgen manipulatie in relaties ligt in het feit dat het vaak moeilijk te herkennen is. De manipulator kan zich bewust zijn van de impact van zijn of haar gedrag en erop uit zijn om de controle te behouden zonder betrapt te worden. Dit kan leiden tot een gevoel van machteloosheid en verwarring. Vaak ook omdat je helemaal niet beseft dat je wordt gemanipuleerd. Daarom is het ook zo belangrijk om je bewust te zijn van de tekenen van (verborgen) manipulatie zodat jij je zelf kan beschermen en stappen kan zetten. 

-> 9 dingen die manipulatieve mensen doen

Als je door hebt wat er gebeurt kun je assertieven worden, beter je grenzen aangeven en openlijk communiceren over je behoeftes. Schroom daarnaast niet om hulp te zoeken, zoek steun bij familie, vrienden of een professional. Want in een gezonde relatie voel je je vrij om jezelf te zijn, geef jij je grenzen en neem jij je eigen beslissingen zonder daarop afgerekend te worden. Vertrouwen en respect zijn de steunpilaren voor een gezonde relatie, dus onderneem actie als jij deze geborgenheid en veiligheid niet in je relatie voelt.

Volg Herhealth.nl op Instagram