Relaties

Welke soorten tantra zijn er?

soorten tantra

Je hebt vast wel eens van tantra gehoord en het is niet gek dat je bij tantra snel denkt aan seksualiteit. Maar tantra is meer! Tantra is verbinding, tantra is liefde en tantra is het samenbrengen van lichaam en geest. 

Tantra is een oude praktijk die zijn wortels heeft in de hindoeïstische en boeddhistische tradities en die zich richt op het cultiveren van bewustzijn, spiritualiteit en verbinding. Hoewel tantra vaak geassocieerd wordt met seksualiteit, is het eigenlijk een veel breder spectrum van oefeningen. Al deze oefeningen zijn gericht op het samenbrengen van lichaam, geest en ziel. Hieronder hebben we een aantal verschillende soorten tantra voor je op een rij gezet:

Tantra yoga

Tantra yoga is een vorm van yoga die zich richt op het ontwikkelen van bewustzijn en het bereiken van spirituele verlichting. Door middel van fysieke houdingen (asana’s), ademhalingstechnieken (pranayama), meditatie en mantra’s. Het doel is om de energiecentra in het lichaam (chakra’s) in balans te brengen en te activeren. Om zo je algehele gezondheid en welzijn te bevorderen.

Kundalini tantra 

Kundalini tantra is een tak van tantra die zich richt op het ontwaken van de kundalini-energie. Een potentieel krachtige en transformerende energie die zich in het lichaam bevindt. Deze energie wordt meestal voorgesteld als een slapende slang aan de basis van de ruggengraat. Door middel van specifieke oefeningen, meditaties en rituelen wordt geprobeerd om deze energie te activeren en naar boven te brengen. Hierdoor bereik je een staat van hoger bewustzijn en spirituele verlichting.

Tantra van relatie en intimiteit 

Deze vorm van tantra richt zich op het cultiveren van diepere verbindingen en intimiteit binnen relaties, zowel romantisch als platonisch. Door middel van oefeningen, communicatietechnieken en rituelen worden partners aangemoedigd om zich op een dieper niveau met elkaar te verbinden. Om zo zowel fysiek als emotioneel een bewustere relatie met elkaar te creëren.

Seksuele tantra 

Seksuele tantra, ook wel bekend als tantra van de Liefde, omvat het gebruik van seksuele energie als een middel tot spirituele groei en bewustwording. Hoewel seks een onderdeel is, is het niet het enige focuspunt. Seksuele tantra omvat ook ademhalingsoefeningen, meditaties en rituelen die bedoeld zijn om de energie in het lichaam te verhogen en te circuleren. Door seksuele tantra kun je een dieper begrip en verbinding met je partner ontwikkelen.

Neo-tantra 

Neo-tantra is een moderne interpretatie van de oude tantrische tradities, die elementen van mindfulness, meditatie, ademwerk en lichaamswerk combineert met meer westerse psychologische benaderingen. Het richt zich op het bevorderen van zelfontdekking, persoonlijke groei en het verbeteren van relaties. Neo-tantra heeft een meer toegankelijke benadering van tantra en is daarom voor een breed publiek geschikt.

Dit zijn een paar voorbeelden van de verschillende soorten tantra. Maar deze lijst is slechts een introductie tot de diverse wereld van tantra. Want in tantra zijn verschillende benaderingen en praktijken. Deze soorten tantra allemaal gericht zijn op het bevorderen van bewustzijn, spiritualiteit en verbinding. Of je nu geïnteresseerd bent in fysieke yoga-oefeningen, spirituele groei, intieme relaties of seksuele verkenning, er is een vorm van tantra die bij je past.