Zelfliefde

De 3 geheimen van zelfliefde

de 3 geheimen van zelfliefde

Tijdens mijn middelbare schooltijd worstelde ik met depressie en hoewel ik medicijnen gebruikte was er toch altijd een grijze wolk aanwezig. Ik was enorm ontevreden met mezelf en door de diagnose “depressie” voelde ik me nog waardelozer.

Ik begon mezelf de schuld te geven, ik was niet gelukkig omdat ik niet mooi genoeg en niet leuk genoeg was en niets goed kon. Het werd zelfs zo erg dat ik paniekaanvallen kreeg. Dankzij mijn therapeut kwam ik achter de stuwende kracht achter mijn depressie. Zij liet me zien dat ik werd gepest door een heel gemeen meisje.

-> Zelfliefde, 8 manieren om meer tijd te maken voor jezelf

Dat gemene meisje was ik zelf.

Ik gaf mezelf constant negatieve kritiek. “Je bent niet goed genoeg, dus waarom zou je op deze baan solliciteren?” “Die andere persoon is vast en zeker veel beter in relaties dan jij” Ik zei dingen tegen mezelf die ik nooit tegen mijn vriendinnen zou zeggen, het zou onze vriendschap verpesten. Maar toch zeggen zo veel mensen dit wel tegen zichzelf.

Mijn psycholoog wees me erop dat dit proces één van de belangrijkste oorzaken is van alle negatieve gevoelens die bij een depressie komen kijken. Het kenmerk van depressie, zei mijn psycholoog, zijn de gedachtes van zelfhaat. En ik realiseerde me dat wanneer ik dit proces zou kunnen veranderen, ik misschien in staat zou zijn om mijn depressie te genezen en weer wat geluk te voelen in mijn leven.

-> De drie pilaren van geluk en zelfliefde: groei, connectie en doelen hebben

Vriendschap is de sleutel tot lief zijn voor jezelf
Veel mensen worstelen met het valse geloof dat lief zijn voor jezelf lijkt op egoïstisch zijn. Maar lief zijn voor jezelf gaat niet over je ego. Lief zijn voor jezelf betekent dat je erkent wie je bent en dat je trouw bent aan wie je werkelijk bent en dat je lief voor jezelf bent ondanks het feit dat je niet perfect bent.

We hebben allemaal wel eens slechte dagen. Maar het is dat gemene stemmetje die echt invloed heeft op je mentale en emotionele gezondheid. Dat stemmetje wat zegt: “Je hebt het verkeerd gedaan. Je hebt gefaald. Je laat andere mensen in de steek. Je laat jezelf in de steek.” Probeer jezelf in plaats daarvan gerust te stellen. Praat tegen jezelf op de manier waarop je ook tegen een vriendin zou praten die een slechte dag heeft. Je zou haar zeggen: “Het is niet erg, we hebben allemaal wel eens een slechte dag” “ Wat rot dat jij je nu zo voelt, wat kan ik doen zodat jij je iets beter voelt?”

-> Hoe jij je eigen beste vriendin kunt worden en waarom dit belangrijker is dan je denkt

Lief zijn voor  jezelf betekent niet dat je opeens egoïstisch bent. Nee, het is een gezonde gewoonte die je altijd moet blijven toepassen, zoals slapen en eten.

Niemand is perfect… zelfs jij niet
Kristin Neff, professor aan de University of Texas heeft een studie gedaan naar zelfcompassie en in haar TED talk, deelt ze zelfcompassie op in 3 categorieën: vriendelijkheid, menselijkheid en mindfulness. Menselijkheid houdt in dat je weet dat je menselijk bent en dat je de realiteit moet omarmen. Zelfcompassie betekent dat we begrijpen dat we niet perfect zijn, dat we uniek zijn en dat we allemaal andere talenten en gaves hebben.

Wanneer je streeft naar perfectie zal je alleen jezelf maar kwetsen wanneer je niet slaagt. Wanneer we ergens in falen dan kunnen we ons abnormaal voelen voor het feit dat we falen, terwijl alle mensen soms falen. Jezelf op dat soort momenten omarmen met compassie zorgt ervoor dat je daadwerkelijk groeit als persoon.

-> Jij bent je toekomstige zelf, de acties die je nu onderneemt bepalen wie je volgende week of volgend jaar bent

Luister naar jezelf
Wanneer je wilt leren om lief voor jezelf te zijn dan houdt dit ook in dat je weet wat je valkuilen zijn, wat betekent dat jij de gedachtes die jou pijn doen erkent. Door mindful te zijn luister je actief naar hoe jij tegen jezelf praat. Je praat misschien al zo lang zo hard en onaardig tegen jezelf dat je het niet eens meer door hebt. Mijn psycholoog zegt hier het volgende over: “Wanneer je de gevoelens die je hebt om kan zetten in woorden, dan ben je al een stuk op de goede weg naar herkennen wat jij tegen jezelf zegt en hoe je dit beïnvloedt”.

Wanneer we gedachtes hebben die eigenlijk heel pijnlijk zijn dan ziet ons lichaam dit als bedreiging voor ons welzijn. Volgens dokter Neff bereidt je lichaam zich dan voor op de ‘vecht of vlucht’ reactie, wat ervoor zorgt dat de cortisol levels in je lichaam enorm stijgen. Ons lichaam reageert hier vaak op door dicht te klappen, wat kan leiden tot depressie. Aan de andere kant, ons lichaam reageert positief op een geruststellende stem. Door lief voor jezelf te zijn kan jij je comfortabel en veilig voelen bij jezelf.

-> De 12 maanden zelfliefde uitdaging: het enige goede voornemen waar jij je aan hoeft te houden

Of je nou worstelt met depressie of jij je persoonlijke geluk wilt verbeteren, door te leren lief voor jezelf te zijn zul jij je zelfverzekerder en krachtiger voelen. Het veranderen van je gedachtes kost tijd en moeite en zal niet in één keer lukken, maar wanneer je merkt dat je vooruitgang boekt dan zul je nog verder komen dan je ooit had gedacht. Want je weet dat je grootste supporter er altijd voor je is: jijzelf.

Door Sarah Reynolds voor Verily

Foto chronicalsofher.com