Zelfliefde

Zelfliefde: 8 manieren om meer tijd te maken voor jezelf

Zelfliefde: 8 manieren om meer tijd te maken voor jezelf

Soms lijkt het erop dat we meer tijd vrij moeten maken voor allerlei betekenisloze dingen, dan voor onszelf. We zitten continu in dezelfde cyclus: we moeten zorgen dat anderen zich op hun gemak voelen, zorgen dat alles werkt, onze rekeningen betalen, naar anderen luisteren en er voor hen zijn wanneer dat nodig is.

Maar om dit allemaal vol te kunnen houden, móeten we wel tijd voor onszelf vrij maken. Hier zijn 8 manieren om dit te doen:

Accepteer je gebreken
Leer om van je gebreken te houden. We hebben allemaal onze imperfecties, maar dat hoort erbij. Deze gebreken horen bij de mensheid. Accepteer het, want ze horen bij het beste deel van jezelf.

-> Zelfliefde het enige goede voornemen waar jij je nog aan hoeft te houden

Leer om nee te zeggen
Hoewel je er natuurlijk altijd voor je iedereen wil zijn, is het nog belangrijker om er voor jezelf te zijn. Leer daarom om zo nu en dan eens nee te zeggen. Als je wordt uitgenodigd voor iets waar je echt liever niet heen gaat, zeg het dan gewoon af.

Ontwikkel gezonde grenzen
De beste manier om nee te leren zeggen, is door grenzen te ontwikkelen. Op die manier is het voor jezelf ook een stuk duidelijker wanneer je nee tegen iets moet zeggen. Iedereen die het niet eens is met jouw grenzen, of hier overheen probeert te gaan, is gewoonweg niet de juiste persoon voor jou.

-> 23 zelfliefde activiteiten die je echt helpen om je leven beter te maken

Luister naar jezelf
In stilte kun je pas echt goed naar jezelf luisteren. En juist daarom is het goed om jezelf af en toe helemaal af te zonderen van de rest van de wereld, om goed naar jezelf te luisteren. Zit je met een vraag of weet je gewoon even niet wat je moet doen? Probeer dan juist in deze gevallen goed naar jezelf te luisteren.

-> 9 signalen dat je eindelijk van jezelf begint te houden

Maak verbinding met jezelf
Om helemaal in stilte te zitten, kan het helpen om te mediteren. Er is bijna geen betere manier dan dit om volledige verbinding met jezelf te maken. Maak tijd voor jezelf, verbreed je horizon en doe dingen die je normaal gesproken misschien niet zo snel zou doen.

Ook interessant: 5 gewoontes van mensen die tijd maken voor zichzelf

Vraag om hulp als dat nodig is
Tijd maken voor jezelf is cruciaal om persoonlijk te groeien, maar dat betekent niet dat je hierbij geen hulp van anderen in mag schakelen. We hebben allemaal iemand nodig waarmee we kunnen praten. Twijfel daarom niet om hulp te vragen aan diegene wanneer het nodig is.

Wees eerlijk naar jezelf
Blijf authentiek. Blijf uniek. En blijf anders. Het enige wat telt is dat je jezelf blijft. Je gebreken, imperfecties, sterktes en passies maken jou wie je bent. Wees daar trots op!

->

Ontwikkel ondersteunende rituelen
De dingen waar jij je goed bij voelt, je rustig maken en je even helemaal uit de drukke wereld kunnen halen, zijn de dingen die je vooral moet blijven doen. Ga de natuur in als je je daar goed bij voelt. Wandel door de stad. Pak je verfspullen uit de kast en laat je creatieve geest gaan of pak een notitieboek en schrijf je gevoelens op. Maar blijf doen waar jij je goed bij voelt.

Bron: The Power of Silence