Geluk

5 gewoontes van mensen die tijd voor zichzelf maken

11 leugens die niemand maar zou moeten geloven

Als je elke dag van meeting naar meeting gaat, door de supermarkt rent om boodschappen te halen en eigenlijk gewoon een overvolle agenda hebt dan wordt het misschien tijd om eens stil te staan bij jouw overvolle agenda. Want mensen die tijd voor zichzelf vrij maken voelen zich psychisch niet alleen beter, ze zijn ook meer betrokken bij hun werk en ervaren een betere werk/privé balans aldus een studie door psycholoog Almuth McDowall.

De voordelen van tijd voor jezelf nemen gelden ook wanneer je een wandeling met een vriend maakt, samen gaat eten of bijvoorbeeld een dansles met iemand neemt, zolang deze activiteiten je leven maar verrijken en je meer energie geven. Je hoeft dus niet alleen te zijn om de voordelen van tijd voor jezelf te ervaren, aldus McDowall.

Wanneer we consistent te veel geven en we de belangrijke tijd voor jezelf vergeten dan is je leven eigenlijk niet in balans en dan begint je energie weg te vloeien, aldus Derrick Carpenter, psycholoog en adviseur van happify.com. Carpenter legt uit welke gewoontes mensen hebben die, ondanks hun drukke schema’s, wel tijd voor zichzelf vrij maken.

1 Ze staan vroeg op
Wanneer de hele familie wakker is dan ben je bezig met iedereen in het gezin (het ene kind is zijn sporttas kwijt, voor de ander moet je nog een lunchpakket maken etc.). Op deze manier begin je dag al hectisch en heb je zeker geen tijd voor jezelf. Door bijvoorbeeld een half uur eerder op te staan dan de rest van het gezin kun je rustig wakker worden met een kopje thee, de krant lezen of eerst nog een stukje gaan hardlopen en heb je al een moment voor jezelf gehad voordat de dag begint.

2 Ze houden de deur gesloten
Of je nou vanuit huis werkt of elke dag naar kantoor gaat, het helpt je om je af te sluiten wanneer je werkt. Niet iedereen heeft de luxe om letterlijk de deur te sluiten als ze aan het werk zijn, maar je zou bijvoorbeeld een koptelefoon op kunnen zetten. Op deze manier worden we minder gestoord en hoeven we minder te multitasken, zegt Carpenter. Zo kun jij je to do lijst afwerken en uiteindelijk meer tijd creëren wat jij op jouw manier kunt indelen.

3 Ze nemen een pauze en gaan naar buiten
Het is zo verleidelijk om je salade of boterhammen achter je computer op te eten, maar probeer deze gewoonte te doorbreken. Door naar buiten te gaan boost jij je geluksniveau want door in de buurt van ‘groen’ te zijn daalt je stress niveau en daarnaast is het ook nog eens heel slecht voor je lichaam om langere tijd achter elkaar te zitten.

4 Ze leggen hun mobiel of tablet af en toe weg
Vaak pakken we, wanneer we eindelijk even niets te doen hebben, direct onze telefoon of tablet erbij, maar deze apparaten zijn zelden goed voor ons zegt Carpenter. Dus in plaats van door je nieuwsfeed te scrollen kun je beter andere activiteiten zoeken waar je energie van krijgt, zoals bijvoorbeeld het lezen van een boek of een rondje wandelen.

5 Ze maken plannen met zichzelf
De dingen die ons blij maken – een rondje rennen, naar de film gaan, een boek lezen – zijn de dingen die we het snelst uit ons drukke schema schrappen. Door daadwerkelijk tijd voor jezelf in te plannen in je agenda geef jij jezelf mentaal dezelfde prioriteit als je vrienden, familie en kennissen en ben je eerder geneigd om die tijd voor jezelf ook daadwerkelijk te nemen!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?