Geluk

5 dingen die onzekere mensen onbewust doen waardoor ze nog onzekerder worden

5 dingen die onzekere mensen onbewust doen waardoor ze nog onzekerder worden

Je hoeft heus niet altijd te blaken van het zelfvertrouwen, het is zelfs goed om soms onzeker te zijn.  Het kan ervoor zorgen dat jij jezelf verbetert en dat je openstaat voor andere ideeën. Onzekerheid op zichzelf hoeft dus geen probleem te zijn, maar het kan wel leiden tot gedrag wat voor problemen zorgt. Onderstaand zie je 5 voorbeelden van dingen die mensen die onzeker zijn onbewust doen waardoor ze nog onzekerder worden:

1 Goede ideeën voor zichzelf houden
Als je onzeker bent dan vind jij de kennis of vaardigheden die je hebt vaak niet goed of belangrijk genoeg. Of je neemt aan dat andere mensen ook wel weten wat jij weet. Neem niet aan dat andere mensen dezelfde vaardigheden en denkproces als jij hebben. In werkmeetings kun je prima een idee of gedachte hebben die anderen niet hebben of die ze waren vergeten. Spreek je uit. Neem niet aan dat anderen al hebben bedacht wat jij denkt!

2 Te veel nadenken in plaats van om direct te vragen wat ze nodig hebben of willen
Het is makkelijk om over iets te blijven piekeren, zonder je te realiseren dat je eigenlijk niet hebt gevraagd om wat je echt wilt. Vragen kan een simpele oplossing zijn, maar als je erg onzeker bent dan denk je misschien dat je geen recht hebt om je voorkeuren uit te spreken. Als je vraagt wat je wilt dan krijg je een ja, wat fijn is, of een nee, maar dan heb je het in ieder geval gevraagd. Het is gezond om te geloven dat jij het recht hebt om te vragen wat je wilt, zolang je maar accepteert dat je soms niet krijgt wat je wilt.

3 Onzekere mensen laten beslissingen graag aan anderen over, zelfs wanneer zij meer over het onderwerp weten
Natuurlijk is het goed om de meningen en expertise van anderen mee te laten wegen als je een besluit neemt, maar je moet ook op je eigen kennis, kunde en instinct durven afgaan. Wanneer je te veel op anderen leunt worden er misschien niet altijd beslissingen genomen die het beste voor jou zijn.

4 Zich te druk maken over dat andere mensen ze wel leuk vinden
Er zit een limiet aan in hoeverre jij de reacties van andere mensen onder controle kunt houden. Denk aan alle externe factoren die van invloed zijn op hoe iemand op je reageert. Iemand kan problemen thuis hebben, de hele nacht niet hebben geslapen of andere omstandigheden die ervoor zorgen dat iemand niet reageert zoals jij graag zou willen. Je kunt je dus in allerlei bochten wringen, heel erg je best doen, maar het beste wat je kunt doen is gewoon jezelf blijven. Dat is het enige waar je wel controle over hebt.

5 Zich nu tegen laten houden door fouten uit het verleden
Stel dat je een aantal jaar geleden een inschattingsfout hebt gemaakt op je werk, je bent bang om die fout weer te maken dus doe je nu niets. Wat betekent dat je nooit je nek uitsteekt, altijd hetzelfde doet en dus eigenlijk niet vooruit komt en geen promotie kan maken. Onthoud dat we vaak meer leren van doen dan van denken en onderzoeken. Experimenteer met kleine en grote acties en durf je nek uit te steken.

Het is niet erg om soms onzeker te zijn. Maar zorg ervoor dat je onzekerheid je geluk niet in de weg gaat staan. Stop met zelf-sabotage en probeer de cirkel van onzekerheid te doorbreken.

Psychologytoday.com