Geluk

5 Tips voor wanneer je partner worstelt met depressie

5 tips voor wanneer je partner worstelt met depressie

Een relatie hebben met iemand die depressief is kan moeilijk zijn. Het is pijnijk om de persoon van wie je houdt te zien worstelen zonder dat je hem of haar kunt helpen. Het kan moeilijk zijn om te luisteren naar iemand die zo negatief over zichzelf praat. Depressie kent een luide en overtuigende stem die gedachtes van de mensen die er onder lijden domineert.

Niemand is perfect en misschien heeft jouw geliefde deze ziekte. Gelukkig weet je al dat deze persoon zo veel meer is dan alleen zijn of haar depressie. Het betekent ook dat jij je partner moet accepteren voor wie hij of zij is. Het betekent dat je partner af en toe in een donkere negatieve wolk zit en dat het enige wat je kunt doen is hem of haar te steunen en liefde te bieden.

Onderstaand zie je 5 tips die jou kunnen helpen wanneer jouw parter worstelt met depressie.

1 Creëer of behoud jullie balans
In relaties zijn we bezig met het zoeken naar de balans tussen jouw verlangens en die van je partner. Wanneer dit in evenwicht is voelen we ons gelukkig met onze relatie. Maar wanneer één partner een ziekte heeft dan is het lastig om in balans te blijven omdat we de zieke partner willen helpen om zichzelf beter te voelen. We zetten hun behoeftes op de eerste plek en vergeten onze eigen behoeftes.

Maar wanneer je partner een ziekte heeft die niet weggaat dan moeten we leren hoe we in evenwicht kunnen komen. Wanneer jij jezelf maar lang genoeg wegcijfert dan voel jij je uiteindelijk vanzelf eenzaam en boos.

Begin met erkennen dat ook jij behoeftes en verlangens hebt en dat hier ook soms aan tegemoet gekomen moet worden. Probeer te herkennen hoe vaak jij jouw partners behoeftes boven die van jezelf zet en maak vervolgens bewuste keuzes zodat de balans in jullie relatie meer terugkomt.

2 Leer hoe jij jouw partner kan steunen
Wanneer jij je partner probeert te steunen maar wanneer dit niet helpt of niet goed ontvangen wordt dan voel jij je op een gegeven moment leeg en uitgeput. Praat met je partner over hoe hij of zij het beste geholpen wilt worden en weet dat jij de depressie niet kan oplossen. Jij kunt net zo min de depressie van je partner verhelpen als dat een ander de slechte rug van zijn of haar partner kan verhelpen.

Herinner jouw partner eraan dat jij van hem of haar houdt, ook als je partner zich zo slecht voelt. 

Vraag door over wat je partner echt voelt, houd hem of haar vast of geef hem of haar een flinke knuffel. Vraag door en neem niet aan dat je al weet wat je partner wil.

3 Focus op het positieve
Wanneer dingen moeilijk zijn dan is het goed om jezelf te herinneren aan van de vele redenen waarom je zo veel van je parter houdt. In plaats van je te focussen op hoe je partner is wanneer hij of zij zich niet goed voelt. Door je te blijven focussen op de goede dingen van je partner ben je hem of haar tot een enorme steun.

4 Heb medeleven
Onthoud dat je partner een ziekte heeft. Het is niet de schuld van je partner dat hij of zij er niet gewoon even overheen kan stappen. Beeld je in hoe zwaar het wel niet moet zijn om te leven met een ziekte. Onthoud hoeveel kracht het kost om je zo slecht te voelen en toch altijd maar weer door te gaan.

5 Communiceer met je partner door anders met elkaar te praten
Jij en je partner kunnen leren om ook in tijden van depressie met elkaar verbonden te zijn. Communiceer open met elkaar en check hoe de ander zich voelt en reageert. Blijf open met elkaar praten en zeg wat het met je doet wanneer jij jouw partner zo ziet.

www.psychologytoday.com