Geluk

5 manieren om van het gevoel af te komen dat je niet goed genoeg bent

5 manieren om van het gevoel af te komen dat je niet goed genoeg bent

Als therapeut heb ik met veel mensen gewerkt die het gevoel hebben dat ze niet goed genoeg zijn of die zich niet waardig voelen aan hun succes. Of het nou iemand was die net was afgestudeerd en direct een goede baan had of een volwassene die weer een nieuwe promotie had gekregen, ze hadden allemaal het gevoel dat ze eigenlijk niet goed genoeg waren en voelden zich bedriegers.

Dit betekent dat ze het gevoel hebben dat ze niet goed genoeg zijn, ze twijfelen aan zichzelf ondanks het bewijs dat ze het hartstikke goed doen. Omdat ze blijven denken dat uiteindelijk een keer door de mand vallen omdat ze niet in zichzelf geloven saboteren ze onbewust hun eigen succes.

Ik heb gewerkt met een jonge ondernemer die een enorm succesvol bedrijf had opgezet. En ondanks het feit dat hij succesvol was en is, bleef hij denken dat hij vooral geluk had gehad. Hij was constant bang dat mensen erachter zouden komen dat hij niet slim genoeg was om zo’n succesvol bedrijf te leiden en dit geloof remde hem in verdere groei met zijn bedrijf.

Met hulp veranderde hij de manier waarop hij naar zichzelf keek en toen zijn gedachtes veranderden, veranderde zijn gedrag ook. Hij begon te geloven dat hij de dingen die hij had bereikt ook aan zichzelf te danken had en kon eindelijk genieten van zijn succes.

Hoe kun je nou afkomen van het gevoel dat je niet goed genoeg bent?
Wanneer jij wel eens het gevoel hebt gehad dat je niet goed of slim genoeg was dan ben je absoluut niet de enige. Maar het is wel zonde want dit gevoel kan een muur tussen jou en je doelen creëren en je beletten om verder te komen. Maar je kunt stappen ondernemen om dit gevoel te veranderen!

1 Erken je krachten
Je hebt misschien een keer geluk gehad in het leven, maar schuif niet al je succes af op geluk. Erken dat je talent hebt anders zou je niet zijn waar je nu bent.

Schrijft op wat je allemaal hebt bereikt en waar je trots op bent. Heb je een goede baan waar je trots op bent? Of een mooi gezin of fijne vriendschappen? Schrijf het op en bekijk deze lijst regelmatig en vooral als jij je een beetje depri voelt.

2 Deel je passie met anderen
Het is makkelijk om te vergeten hoe ver je wel niet bent gekomen en hoeveel je ondertussen hebt geleerd. Je kunt les gaan geven, een blog beginnen of iemand begeleiden. Dit herinnert jou aan de dingen die jij hebt bereikt en het delen van je kennis zorgt er ook voor dat jij jouw passie blijft behouden.

3 Doe wat met je twijfels
Wanneer je merkt dat je weer aan jezelf twijfelt, negeer dit dan niet! Doe er iets mee. Bestrijd je kritiek met compassie. Praat tegen jezelf alsof je het tegen een goede vriend hebt en weiger de negatieve innerlijke monoloog.

4 Geef jezelf persmissie om los te laten
Geef jezelf toestemming om jezelf en je werk niet altijd te serieus te nemen. Vergeet niet om ook dingen te doen die je leuk vindt. Door ook de vruchten van je harde werk te plukken, zul je sneller inzien dat je verdient wat je hebt bereikt.

5 Accepteer complimenten
Je schudt complimenten waarschijnlijk snel van je af. En je maakt waarschijnlijk excuses om zo hetgeen wat je hebt bereikt tot een minimum te beperken. Maar zeg gewoon dank je wel als anderen je een compliment geven over je werk.

Amy Morin voor psychologytoday.com