Geluk

6 verrassende redenen waarom jij mensen aantrekt die misbruik van je maken

6 verrassende redenen waarom mensen misbruik van je maken

Heb jij ook mensen in je leven die je leegzuigen? Hebben ze invloed op de manier waarop jij je leven leidt? Voel jij je na elke ontmoeting gemanipuleerd of slecht over jezelf? Als dit zo is dan vraag jij jezelf waarschijnlijk af waarom jij deze mensen (partners, collega’s etc.) in je leven tegenkomt? Ondanks je positieve kijk op het leven word je toch omringd door negativiteit.

Het is misschien nooit eerder in je opgekomen dat sommige van je sterkste eigenschappen ervoor zorgen dat jij dit soort mensen aantrekt. Deze mensen voelen zich onbewust bedreigd door jouw sterke eigenschappen of ze zien je als een makkelijk slachtoffer. Wat het ook is, ze zullen proberen om je te controleren of te ondermijnen door te proberen jouw succes of geluk te limiteren.

Het is belangrijk om te begrijpen dat elke sterke karaktertrek die je hebt ook een schaduwzijde heeft. Wanneer we er te ‘makkelijk’ mee omgaan worden onze krachten, onze zwaktes waardoor we een makkelijk doelwit worden. Als je bijvoorbeeld heel erg oprecht en meelevend bent kan dit doorslaan in please gedrag. Soms please jij misschien te makkelijk mensen die eigenlijk heel naar gedrag vertonen. Sommige mensen proberen jouw mooie karaktertrekken te misbruiken in hun eigen voordeel.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jij jouw prachtige eigenschappen gaat onderdrukken, maar het is wel goed om jezelf wijzer te maken zodat mensen geen misbruik van je kunnen maken. Als jij ook het gevoel hebt dat je mensen aantrekt die misbruik van jouw goedheid maken dan vind je onderstaand 6 redenen waarom dit gebeurt en hoe je hier mee om kunt gaan:

1 Je kunt goed luisteren
Laten we eerlijk zijn met de alle afleidingen die we tegenwoordig hebben zijn goede luisteraars schaars. Wanneer je iemand vindt die echt luistert dan maken mensen gebruik van deze gelegenheid om eens echt gehoord te worden.

Maar sommige mensen strekken dit tot het uiterste. Ze praten maar door en hebben geen interesse in jou, het maakt ze niet uit of jij nog dingen moet doen of dat je misschien moe bent, ze gaan maar door. Als jij een goede luisteraar bent dan word je snel het slachtoffer van een narcist of een nare pestkop.

Wat kun je doen?
Voordat je het gesprek ingaat moet je al voor jezelf hebben besloten hoeveel tijd jij aan dit gesprek gaat besteden. Probeer je tijd voor dit soort mensen tot het minimum te beperken! Bedenk van te voren al manieren waarop je het gesprek kunt beëindigen en laat je niet in een hoek drukken!

2 Je bent enorm genereus met jouw tijd
De meeste mensen zijn het erover eens dat genereus zijn een mooie eigenschap is. Maar let op; je bent een makkelijk doelwit voor mensen die hier misbruik van willen maken. Ze zullen zich aan je vastzuigen en willen dat je al hun telefoontjes, berichtjes, mailtjes etc direct beantwoordt. Ze zijn er erg goed in om langzaam steeds meer van je kostbare tijd in te nemen.

Wat kun je doen?
Genereus zijn zonder grenzen is een recept voor mislukking. Zorg ervoor dat je weet wat jouw grenzen zijn, wees je bewust van jouw gevoelens en behoeftes. Bedenk eens hoe vaak jij eigenlijk voldoet en de eisen en behoeftes van iemand anders. Leer om nee te zeggen, dit is niet egoïstisch! Uiteindelijk zullen de mensen die echt van je houden en je respecteren jouw grenzen accepteren (zoals jij ook de grenzen van anderen accepteert). De mensen die dit niet respecteren hoef jij niet eens in je leven.

3 Je bent open en eerlijk over je dromen
Veel mensen nemen in het leven genoegen met middelmaat. Maar als jij grote dromen hebt en hard op weg bent om je dromen na te jagen of zelfs te verwezenlijken zul je mensen aantrekken die hier misbruik van willen maken. Als jij open en eerlijk jouw dromen en doelen met ze deelt zullen ze jou zien als agressief, hebberig, onrealistisch of egoïstisch. Dit omdat ze worden gedreven door de angst dat je misschien wel zult slagen. Ze zullen daarom proberen om je aan het wankelen te krijgen.

Wat kun je doen?
Deel je dromen en doelen niet met mensen die niet het allerbeste met je voor hebben. Wees vooral alert op mensen die heel veel meningen hebben maar die zelf nooit actie ondernemen of verder kijken. Omgeef jezelf met positieve mensen die je stimuleren en steunen.

4 Je bent makkelijk in de omgang
Iedereen vindt het fijn om om te gaan met mensen die makkelijk in de omgaan zijn. Je bent waarschijnlijk in staat om de rust te bewaren en om mensen snel op hun gemak te stellen. Je bent waarschijnlijk ook geduldig, vriendelijk en open. Maar jouw innerlijke rust is heel aantrekkelijk voor iemand die dit niet bezit. Mensen die jou als makkelijk slachtoffer zien voor hun narcistische en manipulerende gedrag zullen hier misbruik van maken en op jouw zwakkere momenten kun je op een gegeven moment meer ja tegen ze zeggen dan je lief is.

Wat kun je doen?
Wees je bewust van het feit dat sommige mensen misbruiken van jouw open en prettige houding. Probeer niet direct te reageren met: “Ja natuurlijk doe ik dat voor je, kleine moeite”, maar zeg: “Laat me hier even over nadenken” of “Ik kom zo bij terug, ik overleg het even.” En als je wel ja zegt geef dan niet de indruk dat jouw aanbod voor altijd geldt.

5 Jouw zonnige kijk op het leven is onverwoestbaar
Ze zeggen toch wel eens dat opposites attract en dit is waar. Het positieve licht wat jij uitstraalt kan heel aantrekkelijk zijn voor mensen die zelf wat licht in hun leven nodig hebben. Als een persoon met een zonnige inborst zul je vaak een conversatie leuker maken of door je glimlach een ruimte opwarmen. Deze kwaliteiten zorgen ervoor dat het fijn is om je in je buurt te zijn, maar het maakt je ook aantrekkelijk voor mensen die deze vreugde uit je willen zuigen.

Wat kun je doen?
Begrijp dat er veel mensen op deze aarde zijn die ongelukkig zijn- en ze hebben het idee dat jij ze gelukkig kunt maken. Ze zijn makkelijk te herkennen want in het begin zullen ze hemel en aarde bewegen om jou te vlijen. Je krijgt cadeaus, aandacht en je wordt op een voetstuk geplaatst. Maar dit is belangrijk signaal dat je te maken kunt hebben met iemand die wilt dat jij hun ego 24/7 opvijzelt. Als je merkt dat je een relatie hebt met zo iemand is het goed om jezelf af te vragen of jij die persoon echt leuk vindt of dat jij je vooral gevleid voelt en dat je ego wordt gestreeld door de aandacht.

6 Je ziet altijd het goede in mensen
Voor de meeste van ons bestaan onze dagelijkse interacties met mensen die voldoen aan de basisverwachtingen die we hebben van mensen, namelijk dat ze aardig en vriendelijk zijn. Maar soms kun je mensen tegenkomen die een donkere kant hebben. Vind jij het lastig te accepteren dat er mensen zijn die niet zo vriendelijk zijn en die bijvoorbeeld bezitterig, agressief, hebzuchtig en oneerlijk zijn? Blijf je met deze mensen omgaan omdat je blijft geloven dat ze veranderen? Zet je jouw eigen normen en waarden aan de kant en spendeer je nog steeds (veel) tijd met ze? Je ondergaat hun gedrag en uiteindelijk kom je erachter dat de relatie die je met deze persoon hebt jou uitput.

Wat kun je doen?
Wij mensen hebben een sterke intuïtie als we er naar willen luisteren. Als je een relatie met iemand hebt waarvan je een onbestemd gevoel krijgt, twijfel dan niet aan dit gevoel! Dit is misschien lastig omdat je zo optimistisch bent over anderen waardoor je onderbuik gevoel naar de achtergrond vervaagt. Maar luister naar dit gevoel en handel er ook naar.

Altijd het goede van mensen inzien is een prachtige positieve eigenschap, maar wees niet naïef. Bescherm jezelf tegen negatieve invloeden.

->Waarom hooggevoelige mensen vaak narcisten aantrekken

Bron marcandangel.com Foto Thefashionguitar.com

PS. Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? @herhealth.nl