Geluk

Voor jezelf zorgen betekent dat je jezelf houdt aan deze 10 dingen

Voor jezelf zorgen betekent dat je jezelf houdt aan deze 10 dingen

Als er één ding is waar de meeste van ons te druk voor zijn om over na te denken dan dan is het wel zelfzorg. Het is precies zoals het klinkt: voor jezelf zorgen en dit behelst alle aspecten van jezelf. Je mentale, emotionele, sociale en professionele welzijn zijn allemaal onderdeel van zelfzorg.

Als het om zelfzorg gaat hebben we 10 dingen voor je op een rij gezet waar jij je aan kunt houden als je een gezond en gelukkig leven voor jezelf op wilt bouwen:

1 Maak van tijd alleen doorbrengen een prioriteit
Tijd doorbrengen met de mensen van wie je houdt is belangrijk, maar het is net zo belangrijk als tijd alleen doorbrengen. Tijd alleen doorbrengen helpt je om in contact te komen met je gedachtes, doelen, interesses en de dingen die je nodig hebt.

-> Onthoud: jij hebt jezelf soms het hardste nodig

2 Voed je lichaam met goede dingen
Je bent wat je eet… als je slechte dingen eet dan voel je je slecht. Dus hoewel het heerlijk kan zijn om jezelf te trakteren, is het belangrijker om je lichaam te voeden met gezonde voeding. De juiste voeding geeft je energie, zorgt voor je huid en haar en kan zelfs slapeloosheid oplossen. Maak het jezelf makkelijk als je weinig tijd hebt of merkt dat je het lastig vindt om goed te eten; gezonde maaltijden kun je bestellen. Bedrijven als Uitgekookt zorgen ervoor dat jij een gezonde maaltijd op tafel krijgt zonder dat je hier moeite voor hoeft te doen.

3 Goede nachtrust
Slaap is één van de belangrijkste aspecten van zelfzorg en toch springen we er te makkelijk mee om. Korte nachtes lijken soms meer regelmaat dan uitzondering. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je lichaam tot rust kan komen en weer kan opladen. Zorgen voor voldoende slaap is van groot belang bij je zelfzorg routine.

4 Breng orde aan in je financiën
Voor jezelf zorgen betekent niet alleen een warm bad en een goed boek. Bij zelfzorg horen ook klusjes die je liever niet doet. Maar je financiën op orde brengen is wel degelijk onderdeel van zelfzorg. Geld is één van de grootste veroorzakers van stress bij volwassenen. Je financiële situatie verwaarlozen kan je in een negatieve spiraal terecht laten komen. Voordat je het weet lig je ’s nachts wakker van de geldstress.

5 Beweeg
Sporten is goed voor je lichaam en geest. Regelmatig bewegen is goed voor je creativiteit, productiviteit en zelfvertrouwen. Regelmatig even je hartslag omhoog brengen doet wonderen voor je lichaam.

6 Omgeef jezelf met goede mensen
Negatieve mensen hebben een negatieve invloed op je leven. Het is soms moeilijk te accepteren dat sommige mensen niet goed voor ons zijn. Veel mensen vermijden deze zelfzorg tip omdat het moeilijk is om afscheid te nemen van mensen. Maar positieve mensen om je heen creëren is hartstikke belangrijk voor je gemoedstoestand.

7 Hobby’s
Zelfzorg is er ook voor zorgen dat je prioriteit geeft aan dingen die je leuk vindt om te doen. Als je geen tijd maakt voor dingen die je blij maken dan heeft negativiteit eerder vat op je. Een leven creëren met hobby’s is belangrijk. Het staat je toe om mentaal op te laden en het zorgt voor een ‘veilige plek’ om je in terug te trekken. Wanneer we het druk hebben is het makkelijk om onze hobby’s te vergeten, maar zorg er voor je eigen welzijn voor dat je hobby’s prioriteit hebben.

8 Wees voorzichtig met drugs en alchohol
Soms is er niets lekkerder dan een glas wijn na een drukke dag of een koud biertje nadat je in de tuin hebt gewerkt. Samen met vrienden borrelen kan ook heel ontspannend werken, dus op zich klinkt dit goed. Het is ontspannend en onderdeel van je zelfzorg. Maar alchohol moet altijd voorzichtig benaderd worden. Drinken kan snel te veel worden en het kan een negatief effect hebben op je lichaam en geest. Houd het daarom alleen bij dat recreatieve glaasje af en toe.

9 Behandel jezelf met liefde
Zelfzorg is niet alleen fysiek zoals sporten en gezond eten. Het gaat ook over de manier waarop we denken en tegen onszelf praten. Als je hoofd constant vol zit met negatieve gedachtes dan zul je hier de effecten van gaan merken, zoals een lage eigenwaarden en weinig zelfrespect. Je kunt niet je eigen grootste vijand zijn, je moet juist je grootste steun zijn. Zelfzorg en zelfliefde zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

10 Maak tijd voor zelfzorg
Last but not least, maak tijd voor zelfzorg. Eerlijkheid gebied te zeggen dat zelfzorg niet makkelijk is. Het kost tijd, moeite, helen, vergeven, begrip, acceptatie, eerlijkheid, steun en vertrouwen. Maar de eerste stap is de tijd te vinden. Sta het niet toe dat je te druk bent en stop met het verzinnen van excuses. Als jij niet gelukkig bent dan is het jouw taak om dit te veranderen. Geef je zelf alle tijd en moeite die het kost om van zelfzorg een prioriteit te maken.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?