Geluk

4 dingen die mensen die van zichzelf houden niet doen (en 6 dingen die ze wel doen)

Goed adem halen is belangrijker dan je denkt

Van je zelf houden, het klinkt zo makkelijk en mooi. Maar vaak hebben we een flinke reis te maken voordat we echt van onszelf kunnen houden, voordat we onszelf kunnen accepteren, kunnen zijn wie we echt zijn en ons niet meer anders voor hoeven te doen. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die hun best doen om van zichzelf te houden, die zelfvertrouwen krijgen.

Maar er zijn ook nog veel mensen die geen idee hebben wat van jezelf houden nou eigenlijk betekent. Want soms krijg je het idee dat mensen die van zichzelf zijn gaan houden eigenlijk niet zo leuk meer zijn, dat ze hun assertiviteit wel erg ver hebben doorgetrokken. Want zelfliefde houdt in ieder geval niet in dat:

1 Je egoïstisch bent
We zijn egoïstisch wanneer we voor onszelf gaan zorgen zonder te bedenken wat voor effect dit gedrag op anderen heeft. Of wanneer we verwachten dat anderen dingen opgeven voor ons, dat ze doen wat wij willen dat ze doen in plaats van wat zij willen doen.

2 Jezelf op een ongezonde manier verwennen
Jezelf belonen voor een zware dag door te veel te eten, te veel geld uit te geven, te veel te drinken of te veel te gamen is niet goed voor je en getuigt juist niet van zelfliefde.

3 Jouw niet liefdevolle gedrag naar anderen goedpraten
Door jezelf te vertellen dat jij het recht hebt om je te voelen en te uiten zoals jij dat wilt kun je anderen kwetsen. Want anderen kwetsen, boos op ze worden of tegen ze schreeuwen omdat jij dit wilt betekent niet dat jij van jezelf houdt. Natuurlijk heb jij het recht om je te voelen zoals jij je voelt maar om al je gevoelens bij anderen te ‘dumpen’ is niet altijd eerlijk tegenover de ander.

4 Je gevoelens negeren
Van jezelf houden betekent niet dat jij geen negatieve gevoelens hebt. Maar probeer deze gevoelens niet te negeren, probeer niet te streng voor jezelf te zijn. Van jezelf houden is accepteren dat sommige gevoelens er zijn en proberen hiermee aan de slag te gaan zonder dat je anderen automatisch verantwoordelijk maakt voor deze gevoelens of dat je ze bijvoorbeeld weg probeert te eten.

Van jezelf houden betekent vaak wel:

1 Met compassie luisteren naar je gevoelens
Liefdevolle ouders luisteren naar hun kinderen met zorg, liefde, zachtheid en zijn begripvol en weten dat kinderen nog veel moeten leren. Van jezelf houden betekent hetzelfde – accepteer je gevoelens en probeer erachter te komen wat deze gevoelens je zeggen. Probeer je gevoelens niet te negeren en luister naar je lichaam en je hart.

2 Je bent goed voor jezelf en voor anderen
Liefdevolle ouders staan niet toe dat hun kinderen zichzelf of anderen pijn doen. Van jezelf houden betekent dat je goed voor jezelf bent en voor anderen. Je doet jezelf geen pijn en doet ook je best om anderen geen pijn te doen.

3 Je beschermt je gezondheid
Liefdevolle ouders willen dat hun kind zo gezond mogelijk is, daarom zorgen ze voor gezond eten, voldoende beweging en een goede nachtrust. Van jezelf houden is hetzelfde. Zorg ervoor dat je genoeg beweegt, gezond eet en goed slaapt.

4 Luister naar jezelf
Van jezelf houden betekent naar jezelf luisteren. Geeft je lichaam aan dat het moe is, luister hier dan naar en geef het rust.  Voelt een bepaalde situatie niet prettig aan, ga dan weg. Krijg je het gevoel dat iemand misbruikt van je maakt over je grenzen gaat, zeg hier wat van. Luister naar wat je lichaam je ingeeft.

5 Heb vertrouwen
Van jezelf houden betekent ook vertrouwen hebben. Vertrouwen in jezelf en vertrouwen in de toekomst. Blijf hoop houden en vertrouw op een goede afloop.

6 Behandel anderen zoals jij behandelt wilt worden
Jij wilt dat anderen eerlijk tegen je zijn, wees dan zelf ook eerlijk tegen anderen. Je wilt dat anderen voor je zorgen als je dit nodig hebt, doe dit dan ook voor anderen.

www.mindbodygreen.com