Gezond gewicht Gezondheid

5 goede voornemens om af te vallen die je beter niet kunt maken

10 meeste gemaakte fouten bij afvallen

30% van alle goede voornemens falen voor februari. Mensen geven zo snel op omdat hun goede voornemens om af te vallen vaak onrealistisch zijn. Wanneer mensen het gevoel krijgen dat ze hebben gefaald gooien ze de handdoek vaak direct in de ring in plaats van hun goede voornemen nog een kans te geven, aldus Toby Amidor, diëtist in New York. Lees onderstaand hoe vaak gemaakte voornemens om af te vallen juist niet werken.

1 Ik wil 10 kilo afvallen
10 kilo afvallen is een lange termijn doel, maar mensen die op dieet zijn geven op een gegeven moment op omdat dit zo’n moeilijk doel is om te bereiken, aldus Amidor.

Beter voornemen: Probeer een pond per week te verliezen
In plaats van zo’n grote stap te nemen kun je jij je beter focussen op kleine stapjes door kleine overzichtelijke doelen te stellen. Stop bijvoorbeeld met het nemen van suiker en of melk in je koffie en thee en zorg ervoor dat je 3 keer per week 30 minuten gaat sporten. Wanneer je merkt dat dit je makkelijk afgaat kun je iets anders uit je dieet schrappen. Op deze manier kun je met kleine verandering een groot resultaat boeken.

2 Ik ga het ….. dieet proberen
Vul een willekeurig dieet in en je zal je doel niet halen. Vaak laten diëten een hele voedselgroep weg. Dit is vaak ongezond en moeilijk vol te houden, zegt Amidor.

Beter voornemen: Eet eiwitten en groente bij elke maaltijd
Een gebalanceerd dieet wat bestaat uit eiwitten en groente zal je helpen om gewicht blijvend te verliezen. Honger lijden heeft geen zin, dit is niet goed voor je en je zult het toch niet volhouden. Eet daarom gezond en trakteer jezelf af en toe op iets lekkers.

3 Ik ga niet meer uiteten of bij vrienden eten
Geen gezellige avonden meer hebben omdat je wilt afvallen is geen manier van leven. Het zal je eerder gefrustreerd maken en ervoor zorgen dat je sneller opgeeft.

Beter voornemen: Eet slimmer
Voordat je weggaat kun je een handje ongebrande noten of een appel nemen, zo kom je niet uitgehongerd aan en kun je het broodmandje weerstaan. Kies een licht voorgerecht, denkt om je alcoholinname en neem ook een licht verteerbaar hoofdgerecht of neem een voorgerecht als hoofdgerecht.

4 Ik ga nog maar … calorieën per dag eten totdat ik ben afgevallen
Je zal inderdaad afvallen wanneer jij je calorieën inname drastisch verlaagt, helaas kom je net zo snel weer aan wanneer je weer normaal gaat eten.

Beter voornemen: Ik maak een gezond voedselplan
Wanneer je niet goed weet hoe je dit aan moet pakken kun je eens een afspraak maken met een voedseldeskundige of diëtiste. Zij kunnen jouw huidige eetgedrag onder de loep nemen en een programma op maat voor jou samenstellen.

5 Ik eet niet meer na 9 uur ’s avonds
Er is geen regel die zegt na welke tijd je niet meer mag eten. Het lichaam zal calorieën opslaan die niet worden gebruikt voor energie, ongeacht het tijdstip waarop deze calorieën zijn genuttigd. Het gaat er vooral om wat je eet, want als jij ’s avonds nog een zak chips met een glas cola verorbert dan heeft dit een andere impact dan wanneer jij een appel neemt om je honger te stillen.

Beter voornemen: Slaap minstens 7 uur per nacht
Mensen die te kort slaap krijgen zullen sneller aankomen, aldus een onderzoek gedaan door de universiteit van Pennsylvania. Onderzoekers kwamen erachter dat mensen die te kort slapen dagelijks meer calorieën nemen dan mensen die wel een goede nachtrust krijgen.

www.health.com