Geluk

Een overdenker? 7 tips om je denkpatroon te doorbreken

Een overdenker? 7 tips om je denkpatroon te doorbreken

Als je een overdenker bent, kan het soms moeilijk zijn om je gedachten onder controle te houden. Je brein lijkt continu te malen en je piekert over allerlei dingen, van kleine dagelijkse beslissingen tot grote levenskeuzes. Dit kan erg vermoeiend zijn en je belemmeren om in het moment te leven. Gelukkig zijn er manieren om deze denkpatronen te doorbreken en meer rust te creëren. Hier zijn enkele tips voor overdenkers:

 1. Maak tijd voor meditatie of mindfulness
  Meditatie of mindfulness oefeningen kunnen helpen om je geest tot rust te brengen. Door regelmatig te mediteren of aan mindfulness te doen, leer je je gedachten op afstand te observeren, zonder erin verstrikt te raken. Dit kan helpen om je hoofd leeg te maken en meer rust te ervaren.
 2. Schrijf je gedachten op
  Soms kan het helpen om je gedachten op papier te zetten. Dit kan een soort uitlaatklep zijn voor je brein en het kan je helpen om je gedachten te ordenen. Door ze op te schrijven, kun je ook beter zien welke gedachten realistisch zijn en welke niet.
 3. Oefen met loslaten
  Overdenkers hebben vaak de neiging om vast te houden aan dingen en te piekeren over wat er allemaal fout zou kunnen gaan. Probeer eens te oefenen met loslaten. Accepteer dat je niet alles onder controle hebt en laat los wat je niet kunt veranderen. Hierdoor creëer je meer ruimte voor positieve gedachten en ervaringen.
 4. Praat erover
  Het kan enorm opluchten om je gedachten te delen met anderen. Door te praten over wat er in je hoofd omgaat, kun je meer helderheid krijgen en nieuwe perspectieven ontdekken. Zoek iemand die je vertrouwt en met wie je open kunt praten.
 5. Plan tijd in om te overdenken
  Soms kan het helpen om bewust tijd in te plannen om te overdenken. Op deze manier kun je jezelf toestaan om na te denken over dingen zonder dat het de hele dag door je gedachten beheerst. Plan bijvoorbeeld 20 minuten per dag in om je gedachten te laten gaan, en focus je de rest van de dag op andere dingen.
 6. Beweeg regelmatig
  Beweging is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Door te bewegen maak je endorfines aan, die ervoor zorgen dat je je goed voelt. Dit kan helpen om je gedachten op een positieve manier te sturen.
 7. Richt je op het heden
  Overdenkers hebben vaak de neiging om te blijven hangen in het verleden of te piekeren over de toekomst. Probeer je meer te richten op het heden en de dingen die op dit moment belangrijk zijn. Focus op wat je op dit moment kunt doen, in plaats van te blijven hangen in wat er al gebeurd is of nog moet gebeuren.
Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?