Gezondheid

Zo bespaar je op je zorgverzekering in 2024

In de laatste maand van het jaar is het weer tijd voor een aantal jaarlijks terugkerende tradities. Sinterklaas, Kerstmis, oudejaarsavond en… overstappen van zorgverzekering! Ieder jaar stappen er meer dan een miljoen mensen over van zorgverzekeraar voor een lagere premie of een betere dekking. Wil jij ook besparen op je zorgverzekering? Dan is dit artikel voor jou. We leggen je namelijk snel en simpel uit hoe je dit doet. 

Vergelijk verschillende verzekeraars

De eerste stap om te besparen op je zorgpolis, is om goed je huiswerk te doen. Leg dus de polissen van de verschillende verzekeraars naast elkaar en vergelijk ze. Hiervoor kun je gebruik maken van een van de vele vergelijkingswebsites, die maken dit proces een stuk eenvoudiger.

Je zult zien dat het basispakket van zorgverzekeraars overal hetzelfde is. Dat wordt namelijk jaarlijks bepaald door de overheid. De premie voor het basispakket is niet overal hetzelfde. Verzekeraars zijn namelijk vrij om zelf te bepalen welke premie ze rekenen. Met een vergelijkingswebsite kun je dus vinden welke zorgverzekeraar de goedkoopste basisverzekering aanbiedt.

Denk goed na over aanvullende pakketten

Bij het afsluiten van een zorgpolis moet je ook nadenken over je aanvullende zorgverzekering. Dat zijn de extra pakketten waarmee je je zorgpolis personaliseert naar jouw zorgbehoeften. De inhoud van de aanvullende pakketten is niet bij elke verzekeraar hetzelfde. Hetzelfde geldt voor de premies van deze pakketten.

Om te besparen op je zorgverzekeringen, is het belangrijk om je aanvullende pakketten zorgvuldig te kiezen. Je wilt niet te veel pakketten afsluiten, want dan gaat je maandelijkse premie flink omhoog. Tegelijkertijd wil je niet onderverzekerd zijn, want dan zul je bepaalde zorgkosten zelf moeten betalen. Maak voor jezelf een overzicht van de zorg die je verwacht nodig te hebben het komende jaar. Kijk vervolgens welke aanvullende pakketten hierbij passen. Ga nu de verschillende verzekeraars land en check bij welke verzekeraar je het goedkoopste uit bent voor deze pakketten.

Overweeg een hoger eigen risico

Een simpele manier om te besparen op je premie, is door je eigen risico op te schroeven. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je maandelijkse premie. Hier kun je een paar tientjes per maand mee besparen. Tegelijkertijd kan een hoog eigen risico je duur komen te staan. Krijg je namelijk onverwachts te maken met hoge zorgkosten, dan zul je hiervan een groot deel zelf moeten betalen. Onderaan de streep ben je dan alsnog duur uit. Door je eigen risico omhoog bij te stellen heb je dus een kans om te besparen, maar tegelijkertijd stel je jezelf bloot aan een groter risico.