Gezondheid

Zo vind je een betaalbare zorgverzekering

Zorgverzekeringen zijn de laatste jaren – net als veel andere producten en diensten – een stuk duurder geworden. Hierdoor hebben jongeren steeds meer moeite om de premie op te hoesten. Geldt dit ook voor jou? Geen paniek, want er zijn nog voldoende betaalbare zorgverzekeringen. Veel jongeren weten alleen niet hoe ze er eentje vinden of wat ze kunnen doen om te besparen. Daarom helpen wij je hier in deze tekst een handje bij.

Vergelijken loont

Ga je op zoek naar een zorgverzekering? Dan ontdek je al snel dat er tal van partijen zijn waarbij je er eentje af kunt sluiten. Omdat dit het er niet makkelijker op maakt, kies je misschien lukraak een verzekeraar uit. Dit kost je weliswaar niet veel tijd, maar de kans is groot dat je onnodig veel betaalt voor je zorgverzekeringen.

Wie een goedkope zorgverzekering 18 jaar wil vinden, kan het beste meerdere verzekeraars met elkaar vergelijken. Via een vergelijkingssite is dit een fluitje van een cent. Zo’n site toont je binnen een paar tellen wat in jouw situatie de goedkoopste optie is, waardoor je nooit onnodig veel betaalt voor je zorgverzekering.

Ook als je alleen de basisverzekering afsluit is vergelijken interessant. De dekking is weliswaar hetzelfde bij iedere verzekeraar, maar toch kan er verschil zitten in de premie. Vergelijken kan je helpen om de goedkoopste basisverzekering te vinden.

Sluit een jongeren zorgverzekering af

fOndanks dat jongeren doorgaans niet snel ergens last van hebben, ontkomen ze er niet aan om een zorgverzekering af te sluiten. Doe je dit niet? Dan kun je maximaal twee boetes krijgen. Als je hierna nog geen zorgverzekering hebt, sluit het CAKer eentje voor je af. 

Sluit je zorgverzekering overigens niet af bij de eerste beste verzekeraar, maar ga op zoek naar een verzekeraar die een zorgverzekering voor jongeren aanbiedt. Je krijgt in dat geval korting op de premie. Hierdoor ben je onderaan de streep vaak goedkoper uit dan wanneer je een reguliere basisverzekering afsluit.

Verhoog het vrijwillig eigen risico

Je verwacht misschien dat de premie van de basisverzekering vaststaat, maar dat is niet het geval. Door het vrijwillig eigen risico te verhogen kun je namelijk korting krijgen op de premie. Dit bedrag staat standaard op 0 euro, maar kan verhoogd worden met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Hoe hoger het bedrag, hoe meer korting je krijgt op de premie. Besef je alleen wel dat hier ook risico’s aan zitten. Heb je zorg nodig? Dan draai je zelf op voor een groter deel van de kosten. Het vrijwillig eigen risico wordt immers bij het verplicht eigen risico (385 euro) opgeteld.

Vraag zorgtoeslag aan

Heb je een zorgverzekering afgesloten? Zoek dan altijd uit of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Dit is een financiële bijdrage vanuit de overheid om zorgverzekeringen betaalbaar te houden voor iedereen. Of je hiervoor in aanmerking komt, hangt af van je inkomen en vermogen. Omdat jongeren vaak niet in de buurt van de maximale grens komen, is de kans groot dat je recht hebt op zorgtoeslag. Vraag dit zeker aan als je hier recht op hebt, want hiermee is het een stuk makkelijker om je zorgverzekering te betalen.