Relaties Single

Zo herken je (en kom je los van) een narcist

Geef nooit op is een slecht motto

De meeste van ons zijn wel eens een narcist tegengekomen. Misschien is het een familielid, een (ex)vriendje, een collega of een leidinggevende. En misschien heb jij toen ook het gevoel gehad dat het aan jou lag, dat jij er zelf voor zorgde dat jij je zo hopeloos en minderwaardig voelde.

Het lag niet aan jou! Je had te maken met een narcist en dat kan behoorlijk heftig zijn. Je kunt behoorlijk worden gekwetst door een foute man of vrouw en daarom is het vaak beter om weg te blijven van iemand met narcistische trekjes. Want het is veel fijner om jezelf te omringen met lieve en gezonde mensen die het beste met jou voort hebben. Wanneer we in een ongezonde relatie zitten dan is het belangrijk om te weten of iemand nog kan veranderen of dat het beter is om weg te gaan.

Maar hoe ‘herken’ je nou een narcist en hoe doe je dat dan, weglopen? Want vaak is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Allereerst vind je hier 6 kwaliteiten van een narcist:

1 Hij neemt zelden de verantwoordelijkheid voor zijn problemen maar verwijt anderen. 

2 Hij laat weinig emoties zien, vooral wanneer jullie ruzie hebben. Wanneer jij wel je gevoelens toont dan zal hij het jou kwalijk nemen dat jij wel je gevoelens toont.

3 Hij zuigt jou leeg, maar leeft tegelijkertijd op van jouw energie. Bedenk eens hoeveel energie jij besteedt aan deze relatie, waarschijnlijk doe jij al de moeite voor deze relatie en is de balans zoek. Op dit punt ben je waarschijnlijk geestelijk en emotioneel al helemaal uitgeput. Want jij organiseert alles, biedt je excuses aan, bewaart de vrede en doet er alles aan om wat ‘fout’ is goed te maken.

4 Hij is vaak zeer charmant, een flirt en heeft een hoge eigenwaarde.

5 Hij is vaak onverantwoordelijk als het gaat om zijn financiën, drink gedrag, carrière en/of het op orde houden van zijn huis. 

6 Je weet nooit wat je kunt verwachten. Wanneer je één ding verkeerd zegt dan kan de boel ontploffen. Dus je loopt op eieren om alles ‘goed’ te houden.

Wanneer je het gevoel hebt dat je te maken hebt met een narcist dan is het, het beste om weg te gaan. Om voor je eigen geluk te kiezen. Want communiceren is onmogelijk, je zal elke discussie verliezen en na elke discussie denken dat het jouw schuld is. Jij blijft je maar verontschuldigen en uiteindelijk zul je al je zelfvertrouwen verliezen.

Daarom is het belangrijk om voor jezelf te kiezen. Hoe kun je dit dan doen?

1 Probeer emotioneel en fysiek afstand te nemen

2 Realiseer je dat jij het probleem NIET bent
Je zult moeten nagaan waarom jij je aangetrokken voelt tot dit soort mannen, misschien in samenwerking met een coach of psycholoog. Maar verder is alles wat deze persoon je heeft gezegd en wijsgemaakt iets wat bij hem ligt en niet bij jou. Want een narcist zal de schuld nooit bij zichzelf zoeken.

3 Ga weg
Het kan pijnlijk zijn maar loop weg en doe het snel. Ga geen discussies aan, want hij zal je overhalen om te blijven. En hij zal deze discussie winnen, zoals hij elke discussie wint. Maar loop weg en denk om jezelf.

4 Je hebt geen goedkeuring van anderen nodig
Vaak trekken de vrouwen die goedkeuring nodig hebben dit soort mannen aan. Zoek deze goedkeuring nooit bij iemand anders, want dit zul je nooit vinden. De enige goedkeuring die je nodig hebt is die van jezelf.

5 Houd van je zelf en omring je met mensen die echt van je houden
Als jij echt van jezelf houdt en genoeg eigenwaarde hebt dan heeft een narcist niets meer bij jou te zoeken. Want jij bent niet meer te manipuleren, omdat je weet dat je goed bent zoals je bent.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? 

MIndBodyGreen