Gezondheid

3 signalen die kunnen duiden op een hernia

Iedereen heeft weleens last van zijn of haar rug. In de meeste gevallen verdwijnt deze pijn binnen een aantal dagen. Helaas is dit niet altijd het geval. Heb je al lange tijd last van jouw rug? Dan kan dit duiden op een hernia. Bij deze aandoening puilt de tussenwervelschijf uit, wat druk op jouw zenuw(en) kan veroorzaken. Om te bepalen of het al dan niet om een hernia gaat, hebben wij hier 3 signalen op een rijtje gezet die hierop kunnen duiden.

1. Pijn in de onderrug, bil of beenOmdat de tussenwervelschijf bij een hernia druk uitoefent op de zenuw(en), zorgt dit vaak voor een pijnlijk gevoel. Dit pijnlijke gevoel zit bij veel mensen in de onderrug. De pijn kan zich tot dit gedeelte van jouw lichaam beperken, maar dat hoeft niet. Veel mensen met een hernia krijgen namelijk ook last van pijn in één bil of één been. Het gaat hierbij meestal om een scherpe pijn. Deze kan zich beperken tot jouw bil en bovenbeen, maar ook uitstralen tot in jouw voet. Dit kan een zeurend gevoel tot gevolg hebben.

2. Pijn bij bepaalde houdingen of bewegingen Als er sprake is van een hernia, zorgt dit meestal voor en pijnlijk gevoel. Toch heeft de een er meer last van dan de ander. Heb je geen pijn in jouw onderrug, bil of been? Denk dan niet direct dat er geen sprake is van een hernia. De pijn kan namelijk ook opduiken bij het maken van bepaalde bewegingen of het aannemen van een specifieke houding. Als je ligt is de pijn vaak minder dan wanneer je staat. Daarnaast kan bukken of tillen voor een pijnlijk gevoel in jouw onderrug, bil of been zorgen.

3. Meer pijn bij spiersamentrekkingenBij een hernia is er niet standaard sprake van een pijnlijk gevoel in onderrug, bil of been. De pijn kan namelijk ook opduiken bij spiersamentrekkingen. Zo kan hoesten of niezen bijvoorbeeld een pijnlijk gevoel tot gevolg hebben. Ook bij persen kun je pijn ervaren in jouw onderrug, bil of been. Bij dergelijke spiersamentrekking kan de pijn ook een stuk heviger zijn dan normaal, omdat jouw lichaam een krachtige beweging maakt bij een spiersamentrekking. Sluit een hernia uit met een MRI-scanWanneer je pijn in jouw onderrug, bil of been hebt, denk je waarschijnlijk niet direct aan een hernia. Toch moet je deze aandoening ook niet direct uitsluiten. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Laat dan een MRI-scan van jouw rug maken. Veel mensen denken dat zij een verwijzing van een medisch specialist nodig hebben voor een MRI van de rug om mogelijk een hernia te ontdekken, maar dat is niet het geval. Je kunt namelijk ook zonder verwijzing een MRI-scan laten maken. Zodoende kun je zonder tussenkomst van een medisch specialist uitsluitend dat er sprake is van een hernia.