Relaties

Pijn bij het vrijen, kun je daar iets aan doen?

Seks is gezond!

Seks kan een echt wondermiddel zijn en goed voor je gezondheid. Heb je een goed seksleven, dan train je je spieren, reguleer je je emoties, verleg je je pijngrens, verminder je stress en slaap je beter. Maar wat komt er allemaal bij kijken voor je met seks begint? Het is in ieder geval goed om bekend te worden met je eigen lichaam. Hoe vaak zie je jezelf in je blootje en wat denk je dan? Ken jij al je plekjes of is het verstandig om zelf eens op zoek te gaan naar wat je lekker vindt?

Seks met een partner kan helemaal een feestje zijn, vooral als je verliefd op elkaar bent. Geef elkaar wel de ruimte om aan te geven wat je allebei wilt. Doe nooit dingen waar je achteraf spijt van krijgt. Praat daar ook over samen. Volgens de statistieken wordt er in Google in de zin “___ bij seks” het meest gezocht naar het woord: “pijn”. Er zijn dus heel wat vrouwen die aangeven dat zij pijn ervaren bij het vrijen. Het is heel fijn dat mannen daar rekening mee houden.

Er zijn verschillende soorten pijn die vrouwen kunnen ervaren rondom seks. De meeste klachten zijn al goed te verhelpen met zijn tweetjes. Voor andere klachten is het goed om een arts te bezoeken. Als je als vrouw niets doet om pijnklachten te verhelpen, kan je in een vicieuze cirkel terecht komen waarin je minder zin in seks krijgt en dat zou natuurlijk zonde zijn. Seks moet wel een pleziertje blijven.

Zorg altijd dat je lichaam klaar is voor seks. Seks verloopt veel soepeler als je er zelf naar verlangt. Je lichaam maakt zich er ook klaar voor, zonder dat je het misschien in de gaten hebt. Bij mannen is het duidelijk te zien; die krijgt onder andere een stijve penis. Bij de dames is dat iets minder zichtbaar, maar er gebeurt van alles vanaf het moment dat je naar seks verlangt. De wand van de vagina wordt meer van bloed voorzien waardoor die vochtiger wordt en penetratie makkelijker is. Er zijn sommige medicijnen en diagnoses zoals epilepsie en een beroerte die als bijwerking hebben dat de vagina relatief droog kan blijven. Dan ben je misschien wel opgewonden, maar wordt de vagina niet echt vochtig genoeg. Als je dat als bijwerking van medicijnen ziet staan, kan het verstandig zijn om al snel met het gebruik van glijmiddelen te beginnen.

Waar kan het aan liggen?

Groot geschapen
Mannen hebben er best moeite mee als ze een beetje klein geschapen zijn, maar uit Google statistieken blijkt dat meer dan 40% van de klachten over de grootte van een penis van een partner gaat over het feit dat de liefdespartner te groot geschapen is. Dan voelt de vrouw dat de penis te diep doorstoot tegen de baarmoedermond. De verhoudingen zijn dan misschien net iets in het nadeel van de vrouw. Maak je geen zorgen; geef dit direct aan en zoek samen een ander standje waar jullie alle twee van kunnen genieten. De volgende keer hoeft het echt niet nog eens te gebeuren. Blijf lekker van elkaar genieten.

Hoe groot is een gemiddelde stijve piemel?
De gemiddelde maat van een penis in erectie is 13 cm. De meeste mannen hebben een stijve piemel die tussen de 10 en 20 cm is. Groter dan 20 cm is dus wel extra groot en dan kan het zijn dat je moet oppassen bij diepe penetratie.

Pijn onderin de buik
Ook kunnen vrouwen aangeven dat ze een lage onderbuikspijn hebben tijdens of na het vrijen. Dit kan heel goed een spierpijn zijn van de bekkenbodemspieren. Dat betekent dat de vrouw de bekkenbodemspieren teveel aanspant tijdens de seks. Het is niet de bedoeling dat je bang bent voor seks. Als je dat eigenlijk wel bent, is het goed om wat meer informatie op te zoeken en dit ook met je partner te bespreken. Hoe meer je je kunt ontspannen tijdens seks, hoe lekkerder het is. Als je dan nog steeds een lage onderbuikspijn hebt tijdens of na het vrijen, is het ook een idee om ontspanningsoefeningen voor de bekkenbodem te doen.

Geïrriteerde vagina
De pijn bij het vrijen kan ook een stuk oppervlakkiger zitten, alsof de ingang van de vagina geïrriteerd is, wat een branderig of schrijnend gevoel geeft. Het voelt dan niet prettig om aangeraakt te worden en penetratie is dan ook niet prettig. Je merkt dit al als je een tampon inbrengt of misschien doet plassen (na seks) ook wel pijn. Het kan dan gaan om een chronische irritatie van de huid omdat de vagina van nature iets te droog is. Als de klachten aanhouden of erger worden kan je aan de huisarts vragen of er een oplossing is voor dit probleem. Mocht de arts een infectie constateren, zal je een recept krijgen waardoor de ontsteking weggaat. Zorg in ieder geval zelf voor goede vaginale hygiëne waarbij schoonmaken met water in principe voldoende moet zijn. Kijk uit met (langdurig) gebruik van zeepproducten, die kunnen soms averechts werken. Je kunt ook eens proberen of een goede kwaliteit glijmiddel helpt.

Glijmiddel op basis van siliconen
Kies dan bijvoorbeeld een glijmiddel op basis van siliconen. Die voelt wat dikker en zachter aan dan een glijmiddel op waterbasis en droogt niet snel uit. Een paar druppeltjes kan al genoeg zijn en zou je van tevoren al aan kunnen brengen. Siliconen zijn namelijk veilige hypoallergene stoffen die de huid niet irriteren. In een glijmiddel op siliconenbasis zitten verder geen conserveringsmiddelen en is daarom geschikt voor een gevoelige huid. Het glijmiddel verdwijnt ook vanzelf weer uit het lichaam en hoeft niet afgewassen te worden.

Jeuk
Vaginale jeuk is ook een heel irritante klacht. Als je last hebt van vaginale jeuk kan dit komen door een infectie. Dat hoeft helemaal geen seksueel overdraagbare infectie te zijn, maar het is wel verstandig om dat bij een arts te laten uitsluiten. Heb je nu voor de eerste keer een vaginale jeuk, waar je door de dag heen ook last van hebt, kan je wel een keer naar de drogist of apotheek en daar om advies vragen. Er zijn namelijk speciale crèmes te krijgen, waarmee het probleem binnen enkele dagen wordt verholpen. Mocht dit niet ineens helpen, is het verstandig om een afspraak bij de huisarts te maken.

En zo is er al een aardige lijst van klachten die vrouwen kunnen hebben tijdens het vrijen. Denk dus vooral niet dat je de enige bent die wel eens ergens last van heeft. Ook daar biedt Google een aardige oplossing; misschien gaan je klachten niet weg na een zoekopdracht op het internet, maar je zult zeker merken dat er meer vrouwen zijn die aangeven dat ze pijn hebben bij het vrijen. Als je het moeilijk vindt om er met je partner over te praten, kan je ook overwegen om de focus bij het liefdesspel weg te halen van de ‘klassieke penetratie’. Er zijn veel meer mogelijkheden om hele lekkere seks te hebben.

Orale seks biedt oplossingen
Het kan zijn dat jullie als stel niet zo fantasierijk zijn tijdens seks. Je vindt elkaar leuk, zoent wat, kleedt elkaar uit, de man steekt zijn piemel in de vagina, maakt een ritje en hopelijk komen jullie allebei klaar. Het kan veel leuker zijn dan dat en vooral als je wel eens pijn hebt bij een klassieke penetratie of de vrouw misschien niet nat genoeg is, is het handig om eens wat anders uit te proberen. Het is dan een goed idee om gewoon eens aan de andere kant te beginnen en je dan vanaf de tenen naar boven te werken. Grote kans dat je in standje 69 eindigt met je mond bij elkaars geslachtsdelen. Begin maar gewoon met likken en voel hoe het is om zelf gelikt te worden. Vind je dat wel wat, dan kan je altijd aangeven om lekker oraal verwend te worden. Je hoeft dan niet bang te zijn voor pijn en het is een goede manier om te leren hoe je kan ontspannen. Geniet van alle aandacht en kijk eens hoe fijn je partner het vindt. Grote kans dat hij helemaal geil wordt van de intimiteit. En over vochtproblemen hoef je je dan echt geen zorgen meer te maken. Heel veel plezier samen.