Gezondheid Relaties

Seks is gezond! Wetenschappelijk onderzochte redenen om meer seks te hebben

Seks is gezond!

Voor gezonde volwassenen, die met wederzijdse toestemming, seks hebben kan seks heerlijk of zelfs fantastisch zijn. Maar de liefde bedrijven met je partner heeft naast dat het lekker is ook nog andere voordelen!

1 Het beschermt je tegen een verkoudheid of griep
Onderzoekers kwamen erachter dat studenten die een aantal keer per week seks hadden een hogere immunoglobuline A waarde-wat helpt tegen de griep en om infecties te bestrijden- in hun speeksel hebben. Interessant was dat deze waarden het hoogste waren bij koppels die een aantal keer per week seks hadden, maar dat deze waarde lager waren bij koppels die veel seks of geen seks hadden.

2 Het vermindert depressie en stress
Een aantal studies laat zien dat het contact met sperma tijdens de seks als een anti-depresivia kan werken bij vrouwen. Maar gelukkig is het doen van de daad op zich goed voor de geest van zowel mannen als vrouwen. Over het algemeen zorgt seks ervoor dat de bloeddruk minder snel reageert op stress en dat het het algehele stress niveau verlaagt.

3 Het is goed voor de hersenen
Een studie van de Universiteit van Amsterdam wijst uit dat seks het analytisch denkvermogen kan verbeteren.

4 Het is goed voor de fitheid van je lichaam
Als je motivatie nodig hebt om te gaan sporten kun je hier eens over nadenken: regelmatig sporten schijnt ons seksleven te verbeteren. En regelmatig seks verbetert je fysieke fitheid weer. Een half uur seks verbrandt ongeveer 144 calorieën. Onderzoeken hebben ook uitgewezen dat regelmatig sporten de seksuele prestatie kan verbeteren.

5 Het verlicht pijn
De liefde bedrijven kan hormonen vrijgeven die pijn kunnen verminderen. Oxytocine, het hormoon wat vrijkomt als je knuffelt, vermindert stress en verhoogt de gevoelens van kalmte en je goed voelen. Omdat seks zorgt voor het vrijkomen van meerdere hormonen die de gevoelens van euforie, plezier en opluchting kunnen mensen minder last hebben van bijvoorbeeld die pijn in hun been of die opkomende hoofdpijn. Andere studies wijzen uit dat seks zelfs beginnende migraine in de kiem kan smoren.

6 Het verbetert slaap
Het is een cliché dat mannen direct na de seks in slaap vallen, maar het helpt zowel mannen als vrouwen om beter te slapen. Tijdens de seks komen er hormonen vrij die de behoefte aan knuffelen en slapen triggeren.

7 Het laat je er jonger uitzien
Een beetje actie in de ochtend of in de middag geeft je niet alleen een goed gevoel, het laat je zelfs stralen! Een studie wijst uit dat stellen die van elkaar houden en die 3 keer per week of meer seks hebben gemiddeld 10 jaar jonger lijken dan hun werkelijke leeftijd. Orgasmes triggeren het vrijkomen van het sekshormoon oestrogeen bij zowel mannen als vrouwen. Oestrogeen verbetert haar- en huidkwaliteit, waardoor mensen er aantrekkelijker uitzien.

8 Het vermindert de kans op hart- en vaatziektes
Goed nieuws voor de mannen! Studies tonen aan dat het hebben van seks daadwerkelijk het risico voor een beroerte of hartziektes bij mannen verlaagt. Volgens de studie hadden de mannen die 1 keer per maand of minder seks hadden 45% meer kans om een hart of vaatziekte te ontwikkelen dan hun ‘actievere’ soortgenoten. Het bewijs suggereert dat de mannen die sowieso een betere gezondheid hebben een hoger libido hebben en daarom meer seks hebben.