Geluk

Hoe positieve self-talk ervoor zorgt dat jij je beter voelt

Hoe positieve self-talk ervoor zorgt dat jij je beter voelt

Dagelijks hebben we zo’n 40.000 gedachten in ons hoofd. Wetenschappers hebben aangetoond dat maar liefst 70 procent hiervan negatief is. En dat kan ons gevoel behoorlijk beïnvloeden. Een groot deel van deze gedachten is namelijk kritiek op onszelf. Over hoe we dingen aanpakken, hoe we eruit zien en of we het wel goed genoeg doen.

Door ook optimistischer naar jezelf te kijken, zul je je beter voelen. Dat kun je doen door positieve self-talk. Maar hoe doe je dit eigenlijk?

De waarheid inzien
Als je merkt dat je veel negatieve gedachten hebt, probeer je gedachten dan te vullen met positieve self-talk. Dat wil niet zeggen dat je jezelf voor de gek moet houden door te denken wat je wilt zien. Maar juist het inzien van de waarheid, zowel in bepaalde situaties als in jezelf.

Volgens Gregory L. Jantz, oprichter van The Center for Counseling and Health Resources in Washington, is het een van de fundamentele waarheden dat je fouten maakt in je leven. Daar ontkomt niemand aan. Verwacht van jezelf dus geen perfectie, want dat is helemaal niet realistisch.

Draai het om
Positieve self-talk kan je helpen om uit de negatieve spiraal te komen. Probeer de negatieve gedachten die in je hoofd blijven hangen om te draaien naar positieve. Wees bewust van de gedachten die je hebt en ga deze tegen met positieve waarheden.

Mindfulness
Ook mindfulness kan je helpen om de negatieve gedachten tegen te gaan. Het kan je namelijk leren om op een niet-oordelende manier naar jezelf te kijken. Op die manier kun je afstand nemen van het kritiek wat je jezelf geeft en kun je jezelf meer accepteren zoals je bent.

Als je dan merkt dat er toch weer negatieve gedachten komen, wees daar dan bewust van en probeer hier op een andere manier naar te kijken.

ps Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? @Herhealth.nl

Psychologytoday.com