Gezondheid

4 eenvoudige balanstips voor een gezond leven terwijl je kunt blijven genieten

4 tips voor meer balans

Ik zal mezelf eerst even kort introduceren. Mijn naam is Louella en ik ben blogger van Fitaddict.nl. Ik heb mijn blog opgericht omdat ik op eigen kracht 30 kilo ben afgevallen. Ik dacht altijd dat ik het niet in me had, dat ik geen doorzettingsvermogen en motivatie had om zoiets te bereiken. Toen ik aan mezelf liet zien dat ik het wel kon, gaf mij dat een enorme boost. Ik dacht: ‘Als ik het kan, dan kunnen meerdere mensen dit!’ En hoe cliché het ook klinkt, ik geloof er echt in. Daarom publiceer ik dagelijks een blog en twee keer per week een vlog om zoveel mogelijk dames te kunnen helpen, inspireren en motiveren om ook gezonder te gaan leven en hun droomlichaam werkelijkheid te maken.

Balans tips
We weten allemaal dat het goed voor ons is: niet roken, genoeg sporten, gezond eten en niet te veel stress. Maar wat kan het moeilijk zijn om dat ook écht allemaal vol te houden. En al helemaal als je al een tijdje bezig bent met gezonder leven. Want hoe vind je de juiste balans? En welke stappen kun je ondernemen om toch te blijven genieten? Ik hoop je daar vandaag mee te helpen door je 4 tips te geven om meer balans in je gezonde leefstijl te krijgen.

Probeer zoveel mogelijk afstand te doen van de weegschaal
Persoonlijk ben ik absoluut geen fan meer van de weegschaal. Vroeger wel. Toen stond ik er om de dag op, om te kijken of ik al was afgevallen. Het was voor mij een makkelijke manier om mijn progressie bij te houden, maar ik zag niet in dat het me mentaal heel erg beïnvloedde. Als je dit herkent en ook eigenlijk iets te vaak op de weegschaal staat, kan ik je aanraden om dit apparaat helemaal uit je leven te schrappen of er zo min mogelijk op te staan. Een weegschaal is namelijk een heel simpel apparaat en het getal is te globaal.

Je gewicht kan van dag tot dag zo makkelijk fluctueren, waardoor het getal op de weegschaal niet meer overeenkomt met die van gisteren. Dit is te wijden aan een aantal factoren:
– Je hebt de dag er voor meer zout gegeten waardoor je extra vocht vasthoud;
– Je moet ongesteld worden en je lichaam maakt zich klaar;
– Je hebt veel stress gehad;
– Je houdt vocht vast door bijvoorbeeld medicijngebruik.

Je zult merken dat als je wat minder vaak op de weegschaal staat, je mindset zal veranderen. Je leert te relaxen en niet meer zo te stressen om zo’n stom getal. Je humeur wordt er niet door beïnvloed en je bent in staat om meer te genieten.

Betere opties om je progressie bij te houden zijn bijvoorbeeld:
– Vetpercentage meter
– Omtrek meten met een centimeter
– Kijken in de spiegel
– De pasvorm van je kleding

2 Genieten
We kunnen er niet om heen: de ene dag eet je wat meer dan de andere dag en vooral in het weekend vliegen de calorieën je vaak om de oren. Wanneer je gezond wilt leven en de droom hebt om je super fit te voelen, kunnen deze momenten erg lastig en zwaar zijn. Want je wilt blijven genieten en toch meedoen met de gezelligheid.

Als je een goede balans wilt ontwikkelen is het belangrijk om hier evenwicht in te vinden. Eigenlijk moet je bij jezelf nagaan hoe de rest van je week is verlopen en hoe je er mentaal mee om kunt gaan. Stel dat je ook al een paar avonden uit eten bent geweest en weet dat je op die dagen eigenlijk iets te veel hebt gegeten, dan kan het verstandig zijn om in het weekend wat rustiger aan te doen. Niet alleen voor je lijf is dit belangrijk, maar ook voor je mindset. Wanneer je besluit te genieten, moet je niet achteraf denken: ‘Hè dat had ik nou niet moeten doen’ en er vervolgens drie dagen voor gaan compenseren. Want dat werkt juist averechts. Schuldgevoelens kunnen er namelijk voor zorgen dat je blijft hangen in negativiteit waardoor je eigenlijk nog maar één ding wilt doen en dat is opgeven.

Dus geniet op zijn tijd, wees je bewust van hoeveel je eet en wát je eet, zodat je voor jezelf goed kunt bepalen wat handig is en wat niet. Heb je nou echt een heel weekend grotendeels ongezond gegeten? Dan kun je er voor kiezen om een balans dag in te lassen. Dit is niet bedoeld om ineens vreselijk weinig calorieën te eten, maar om weer écht goed op te letten op wat je eet. Lekker veel groenten, fruit en pure voedingsmiddelen. Zo geef je jezelf én je motivatie een boost en krijg je er weer heel wat positieve energie voor terug.

3 Jezelf vergelijken met anderen
‘Oh, wauw, wat heeft zij mooie strakke benen, dat zou ik ook graag willen.’ ‘Wat een platte buik, die van mij is helemaal niet zo plat. Misschien moet ik toch maar wat meer buikspieroefeningen doen.’

Herkenbaar? Iedereen heeft er wel eens last van: jezelf vergelijken met anderen. De één heeft dit weer mooier, de ander heeft dát net wat strakker. Nou en! Jij bent jij. En hoe moeilijk het soms ook kan zijn om dit soort gedachten te stoppen, probeer het toch. Want door jezelf continu te vergelijken met anderen, richt je je op alle dingen die niet goed zijn aan jouw lichaam. En waarom zou je dat doen? Waarom zou je jezelf zo negatief bekritiseren? Het is echt niet nodig.

Om deze gedachten te vermijden is het heel belangrijk dat je jezelf probeert te accepteren zoals je bent. Om voor de spiegel te gaan staan en minimaal drie dingen op te noemen die je mooi vindt aan jezelf. Door in te zien dat je eigenlijk heel dankbaar mag zijn voor het lijf dat je hebt. Dat alles het ‘doet’ en dat je armen en benen functioneren. Want zo vanzelfsprekend is dit niet. Er zijn genoeg mensen die dolgraag zouden willen lopen. Wanneer je dit inziet kan je een enorm fijn gevoel van dankbaarheid krijgen, waardoor alle ‘verbeterpunten’ ineens niet meer zo belangrijk zijn.

4 Stoppen met ontzeggen
Dit mag niet. Dat mag niet. Dit bevat teveel suiker. Dat is te vettig. Hier zitten onwijs veel koolhydraten in en ga zo maar door! Onbewust labelen we de verschillende soorten voedsel en producten in ons hoofd. We geven ze een stempel en er zijn maar twee opties: goed of slecht. Hierdoor ga je jezelf dingen ontzeggen, terwijl het er eigenlijk alleen maar toe doet hoeveel je van iets eet. Een koekje is niet per se slecht. Het wordt pas slecht als je het hele pak op eet. Een stukje taart is ook geen ramp, mits je het niet iedere dag doet.

En kijk ook naar het gevoel wat een bepaald voedingsmiddel je geeft. Word je bijvoorbeeld ontzettend blij van een donut en kan je hier intens van genieten? Eet er dan één! Ja, natuurlijk niet meteen een hele doos, maar op zijn tijd iets eten wat je echt een geluksgevoel geeft, is toch heerlijk?!

Ik hoop dat ik je met deze tips heb kunnen helpen om meer balans in je leefstijl te vinden. Soms kan het lastig zijn om met de juiste positieve mindset naar bepaalde dingen te kijken, maar je weet wat ze zeggen: ‘oefening baart kunst!’ Dus probeer wat van deze tips uit en hopelijk helpt dit jou meer balans te creëren in jouw gezonde leefstijl.

Meer tips over fitness, voeding en mindset vind je op Fitaddict.nl!