Geluk

7 dingen die alleen narcisten doen

partner emotionele intelligentie

Je bent in je leven vast al eens een narcist tegen gekomen. Wellicht is het een ex die jou nooit op de eerste plaats heeft gezet of misschien was het een collega. Of je ontmoetingen nou professioneel of persoonlijk zijn, er zijn signalen dat je te maken hebt met een narcist. Zodat wanneer je zo iemand herkent je er goed aan doet om een gezonde afstand te bewaren en om je grenzen te bewaken.

1 Ze maken het duidelijk dat zij alles weten
Narcisten twijfelen er niet aan om een advocaat de les te lezen over het rechtssysteem of om dokters wat te leren over medicijnen. Want ja, zij weten meer over alles dan anderen en ze zijn niet bang om dit te tonen. Je kunt zelfs verwachten dat ze met je in discussie gaan of je de les lezen tijdens jullie conversatie. Ze deinzen er niet voor terug om anderen de les te lezen of hen hun mening op te dringen.

2 Ze zijn de uitzondering op de regel
Regels zijn er voor mensen die niet slim genoeg zijn om zelf goede beslissingen te nemen, aldus een narcist, maar zij weten dat zij uitzonderlijk zijn. Dus de normale regels zijn niet op hen van toepassing. Manipuleren kunnen ze vaak als de beste, dus ze zorgen er ook nog eens voor dat anderen de regels voor ze aanpassen.

3 Ze zetten zichzelf neer alsof ze superieur zijn
Narcisten zijn erg begaan met hun imago. Ze willen zeker weten dat ze overkomen alsof ze rijk, populair en de elite zijn. Ze zijn vaak zeer materialistisch en vinden het fijn om belangrijke namen te noemen van mensen die zijn kennen. Zo voelen ze zichzelf nog belangrijker.

4 Ze maken een fantastische eerste indruk
Narcisten zijn in het begin vaak erg charmant, waardoor ze veel mensen om hun vinger winden.. in het begin. Ze komen over alsof ze zelfverzekerd zijn, charmant en avontuurlijk. Maar na een tijdje, komen hun egoïstische eigenschappen naar boven waardoor mensen van ze wegrennen.

5 Ze bootsen hun ego door aan te nemen dat anderen minder zijn dan zij
Niet alleen willen narcisten hun superieuriteit in stand houden, ook hebben ze de neiging om aan te nemen dat andere mensen minder intelligent, interessant of leuk zijn.

6 Ze gaan ervan uit dat iedereen ze geweldig vindt
Een narcist gelooft echt dat iedereen, van voormalig collega’s tot ex geliefdes, ze adoreert. En dat iedereen die ze niet leuk vinden wel jaloers op ze moeten zijn. Want hoewel ze heel gevoelig zijn voor kritiek, proberen ze aan de buitenkant iedereen die kritiek op ze heeft af te wimpelen.

7 Hun gevoelens komen eerst en dan komen de behoeftes van anderen
Een gebrek aan empathie is wel één van de duidelijkste karaktertrekken van een narcist. Het maakt ze niet uit wat andere mensen nodig hebben of hoe zij zich voelen. Het maakt ze niet uit hoeveel ze pijn ze andere mensen kunnen aandoen. Maar door hun manipulatieve karakter zullen ze empathie faken om te krijgen wat ze willen.  Maar ze missen een oprecht verlangen om de behoeftes van anderen boven hun eigen verlangens te plaatsen.

www.psychologytoday.com